<p>Pentekening (38x25 cm) gemaakt door M. Hulsebos van het Mariaportaal van de Walburgiskerk in Zutphen. Foto: Priv&eacute;collectie</p>

Pentekening (38x25 cm) gemaakt door M. Hulsebos van het Mariaportaal van de Walburgiskerk in Zutphen. Foto: Privécollectie

Wie was de onderduiker die deze tekening maakte?

ZUTPHEN - Een pentekening van het Mariaportaal van de Zutphense Walburgiskerk. Gesigneerd door M. Hulsebos. Jarenlang hing de afbeelding bij de ouders van Truus Langenberg aan de muur. Nu zoekt ze de nabestaanden om de tekening, die werd gemaakt door een onderduiker in het huis van haar ouders, terug te geven.

Door Alize Hillebrink

De ouders van Truus Langenberg, Jo en Dien Langenberg, woonden tijdens de oorlog aan de Warnsveldseweg 132 tegenover de Algemene Begraafplaats. In de oorlog zat M. Hulsebos bij hen ondergedoken. “De vermoedelijke reden van de onderduik was om te ontsnappen aan de Arbeitseinsatz”, vertelt Truus Langenberg.

Wie Hulsebos was, hoe oud hij was en hoelang bij haar ouders ondergedoken zat, weet Truus niet. Zelfs zijn voornaam weet ze niet. “Ik ben geboren in 1950 en er werd bij ons thuis nooit veel gesproken over de oorlog. Tegen mij werd altijd gezegd: ‘Kind, je moest eens weten, jij hebt de oorlog niet meegemaakt’.” Aan haar ouders kan ze het nu niet meer vragen, want die leven niet meer. “Ik denk dat Hulsebos een bekende was van mijn ouders, een kennis of een vriend. Hij zat verstopt in de kelder, of hij verschuilde zich daar als er onraad was. Mijn moeder had het altijd Spaans benauwd als er gevaar dreigde, want naast onderduikers hadden mijn ouders ook evacuees in huis.”

Geschenk teruggeven
Als dank voor de onderduik bij haar ouders schonk M. Hulsebos haar ouders een door hem gemaakte tekening van het Mariaportaal van de Walburgiskerk. “De tekening heeft altijd bij mijn ouders in de hal gehangen. Sinds hun overlijden hangt de tekening bij mij thuis.” Haar grootste wens is de prent terug te geven aan familie van Hulsebos, want ze acht de kans klein dat Hulsebos zelf nog in leven is. “Ik ga ervan uit dat hij niet meer leeft, maar dat weet ik niet zeker. Als hij kinderen heeft gekregen, denk ik dat het voor hen waardevol kan zijn, in ieder geval van emotionele waarde, om de tekening in bezit te krijgen. Ik zou het fijn vinden als het bij de nabestaanden terechtkomt, daar is het nu het best op zijn plek.”

Wie informatie heeft over M. Hulsebos kan contact opnemen met Truus Langenberg via e-mail: tlangenberg@hetnet.nl of via de redactie tel. 0544-801010.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden