Henk Mulder (links) toont de ets, die hij ter gelegenheid van zijn benoeming heeft gekregen, in het bijzijn van Ineke Hissink en Adriaan van Oosten. Foto: Henk Derksen

Henk Mulder (links) toont de ets, die hij ter gelegenheid van zijn benoeming heeft gekregen, in het bijzijn van Ineke Hissink en Adriaan van Oosten. Foto: Henk Derksen

Henk Mulder ontvangt Waarderingsprijs 2020 van Historische Vereniging Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN/WARNSVELD - Afgelopen donderdag heeft de jaarvergadering Historische Vereniging Zutphen plaatsgevonden. Tijdens deze vergadering werd afscheid genomen van de heer Theo Hebing als jarenlang gewaardeerd lid van de redactie van 'Zutphen', het tijdschrift van de historische vereniging en volgde de heer Henk Sieben, Rein Rutten als penningmeester op. Beide heren kregen als dank voor hun inzet een mooie bos bloemen. Henk Mulder heeft in deze vergadering de Waarderingsprijs 2020 gekregen. Henk was zelf niet aanwezig, maar Adriaan van Oosten en ondergetekende hebben de bijbehorende benoeming Waarderingsprijs afgelopen vrijdagmiddag bij Henk Mulder thuisgebracht.

De waarderingsprijs wordt door Historische Vereniging Zutphen uitgereikt aan een persoon/organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt om de historie van de stad Zutphen e.o. uit te dragen. De waarderingsprijs bestaat uit een prent van de hand van Wim van der Meij. Speciaal voor de Historische Vereniging Zutphen in een oplage van 40 exemplaren vervaardigt.

Henk Mulder
In Zutphen geboren en getogen, maar toch een echte Warnsvelder. Hij werd geboren in 1931 en maakte in de Wilgestraat de oorlog mee, tot en met de in die buurt bijzonder heftige bevrijding. Zijn werkzame leven bracht hij door bij de administratie van wat toen het Groot-Graffel heette.

Geen geboren of opgeleid historicus, maar wel zeer betrokken en leergierig, en vooral een groot stimulator. Heel precies en kritisch, maar ook een warm en dankbaar mens. Tot en met de dag van vandaag actief bij veel van wat er in Warnsveld gebeurt, in kerk, staat en maatschappij.

De lijst van projecten waar hij als trekker of duwer aan gewerkt heeft is lang. Dat doet hij bij voorkeur in teamverband, waarbij hij materiaal aanlevert, mede dankzij zijn enorme netwerk, steeds weer vragen stelt, en de rest van de groep bij de les houdt. Dit alles met nadruk in de tegenwoordige tijd, want met zijn 89 jaar is hij nog niet uitgewerkt.

Veel van zijn activiteit draait om de periode van de Duitse bezetting en de herdenking daarvan. Hij wil precies weten hoe dat toen allemaal gegaan is, en daarover vertellen aan wie het maar horen wil. Al vele jaren doet hij dat rondom 4 mei aan de jeugd op de basisscholen. Als een van de steeds kleiner wordende groep ooggetuigen kan hij vertellen uit eigen ervaring. En hoe!

Vanwege de betekenis van Henk Mulder voor historisch onderzoek rondom de Tweede Wereldoorlog in Warnsveld en haar buurtschappen, naast zijn betekenis in de totstandkoming van andere voor Warnsveld belangrijke historische boeken, o.a. over de Martinuskerk en het Groot Graffel in Warnsveld en het vele daarmee gepaard gaande archiefwerk, is ervoor gekozen, Henk Mulder deze Waarderingsprijs juist dít jaar toe te kennen; het jaar waarin wij 75 jaar bevrijding vieren.

Adriaan van Oosten leest het besluit voor, waarmee Henk Mulder wordt benoemd tot Lid van Verdienste. Foto: Henk Derksen
Henk Mulder toont enkele van de boeken waaraan hij heeft bijgedragen. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant