Louk Hamer (rechts) heeft alle vertrouwen in haar opvolgster Kim Stiekema als leidster van Theaterwerkplaats De Rode Hoed.

Louk Hamer (rechts) heeft alle vertrouwen in haar opvolgster Kim Stiekema als leidster van Theaterwerkplaats De Rode Hoed.

Rudi Hofman

Kim Stiekema nieuwe drager van De Rode Hoed in Zutphen

Algemeen

Louk Hamer gaat ‘met zeer gerust hart maar ook met weemoed’ met pensioen

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN - Soms zijn er in het leven momenten of gebeurtenissen die ervoor zorgen dat bepaalde puzzelstukjes precies in elkaar passen. Zo hebben Louk Hamer (65) en Kim Stiekema (27) dit ervaren tijdens hun contacten over Theaterwerkplaats De Rode Hoed in Zutphen. ‘’Het eerste persoonlijke gesprek afgelopen februari was ontzettend fijn. Hier lag zo duidelijk het vertrouwen in elkaar onder, dat ik toen al wist: dit gaat hem worden’’, zegt Louk. ‘’Met een zeer gerust hart, maar ook met weemoed, lever ik de sleutel van De Rode Hoed bij Kim in.’’

Kim, die theatermaker en regisseur is, woonde op dat moment nog in Nijmegen. Twee maanden geleden betrok zij een woning aan de Laarstraat in Zutphen en kan ze lopend of op de fiets naar De Rode Hoed aan de Marspoortstraat. Daar heeft Louk vier jaar lang de theaterwerkplaats voor mensen met een dagbestedings-indicatie geleid. Hierbij kon zij leunen op de assistentie van Nelleke Stephanus en Mark Willemsen-Van Harte. Beiden blijven ook onder Kim - die sinds 1 september de eigenaar is - aan De Rode Hoed verbonden, tot vreugde van Louk.

‘’Het belangrijkste is dat de artiesten doorkunnen, maar ik ben ook erg blij dat Kim verder wil met Mark en Nelleke’’, zegt Louk. Zij begon in januari 2012 met vijf deelnemers in het Lighthouse, het buurtcentrum aan de Troelstralaan. Na een proefperiode van en half jaar verhuisde De Rode Hoed naar het Oude Bornhof. In november 2016 diende zich de kans aan het pand aan de Marspoortstraat 8a te huren. Een geweldige locatie, zegt Louk. ‘’Je moet een plek hebben waar je lawaai mag maken en dat vindt de verhuurster, die hierboven woont, alleen maar leuk. Zij houdt van reuring.’’

Kim is ook blij met de locatie: ‘’Je hebt een zaal nodig waar je lekker kunt bewegen met z’n allen. Hieronder zit een ruime kelder waar onze kostuums en attributen hangen en liggen.’’ De aanwezigheid van een apart keukentje en het gebruik mogen maken van de groene patio maakt het plaatje af.

In De Rode Hoed komen op maandag en dinsdag de musicalgroep en op woensdag de muziektheatergroep bijeen. In totaal gaat het om zestien personen in de leeftijd van 16 tot 54 jaar. De meesten hebben een verstandelijke beperking.

Ontwikkeling
‘’We kijken heel erg naar ieders talenten, hoe iedereen het beste tot zijn of haar recht komt en wat ze enthousiast maakt’’, zegt Kim. Volgens Louk is het prachtig te zien welke ontwikkeling de artiesten doormaken. Als voorbeeld noemt zij een man die aanvankelijk onverstaanbaar murmelde, maar nu vrij rustig pratend en redelijk verstaanbaar op het toneel staat. Het gaat ook om de groei op sociaal vlak. Goed leren samenwerken is hierbij essentieel. Kim: ‘’De basis van de theaterwerkplaats is dat ze bij alle aspecten van het theater maken worden betrokken.’’

Voordat Louk Hamer met De Rode Hoed begon, werkte zij op De Lans, de vrije school voor speciaal onderwijs in Brummen. ‘’Ik deed ook de stages en er was een meisje dat heel graag iets met theater wilde gaan doen. Ik ben in oktober 2011 met haar bij een theaterwerkplaats in Tiel gaan kijken en concludeerde al heel snel: dit kan ik ook!’’

De naam van de theaterwerkplaats in Zutphen staat voor ‘alles komt uit de hoed’ en rood ‘is de kleur van het theater’. Het heeft dus niets te maken met het gelijknamige debatcentrum in Amsterdam waar Sonja Barend haar talkshows hield.

Het mogen werken met hun bijzondere doelgroep is volgens Hamer en Stiekema een ontzettend dankbare taak. ‘’Het zijn heel mooie mensen, maar ze hebben de pech dat ze een beperking hebben. Ik vind dat we gelijkwaardig zijn en het kan maar zo zijn dat ik meer van hen leer dan andersom’’, zegt Louk. Kim noemt ze ‘heel puur’: ‘’ Wat zij voelen, dat is ook wat je ziet. Ze zetten geen masker op. Daar kunnen wij met ons allen nog veel van leren.’’

De kersverse Zutphense durft hardop te dromen van uitbreiding van De Rode Hoed. Zo wil zij volgend jaar op vrijdag een groep beeldend theater opstarten waarin de artiesten zelf hun kostuums en decors maken. ‘’Dan raken ze nog meer verbonden met het personage dat zij spelen.’’ Daarnaast denkt zij aan een groep waarin doven, slechthorenden en mensen zonder gehoorprobleem samenwerken. ‘’Heel inclusief.’’

In de grote zaal van de Hanzehof wordt de overdracht van De Rode Hoed zaterdag gevierd met twee voorstellingen. Die bestaan uit de Nepmusical, doe niet zo gek en de film Wereldmacht-Tovenaars (met vliegende auto’s en paarden). De woensdaggroep verzorgt de aankondigingen en de muziek.

Daarna valt het doek voor Louk Hamer. Zij blijft, zo zegt zij, beschikbaar voor hand- en spandiensten voor de theaterwerkplaats en gaat de komende tijd vooral veel wandelen en muziek maken. Het is aan Kim Stiekema het succesverhaal van De Rode Hoed een geslaagd vervolg te geven. Louk heeft er alle vertrouwen in dat haar jonge opvolgster hierin slaagt.


theaterwerkplaats derodehoed.nl

Louk Hamer (rechts) heeft alle vertrouwen in haar opvolgster Kim Stiekema als leidster van Theaterwerkplaats De Rode Hoed.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant