<p>Wethouder Harry Matser opent Zonnepark Revelhorst, met bijna 4.000 zonnepanelen van ZutphenEnergie. Foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau</p>

Wethouder Harry Matser opent Zonnepark Revelhorst, met bijna 4.000 zonnepanelen van ZutphenEnergie. Foto Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Zonnepanelenpark Zonnestroom officieel geopend

ZUTPHEN - Na een intensieve voorbereiding is het nu zover: langs de N314, op het nieuwste deel van bedrijventerrein De Revelhorst, is het met ruim 20.000 panelen grootste zonnepark van Zutphen geopend. ZutphenEnergie heeft hier, onder de naam Zonnestroom Zutphen, ook maar liefst 3.748 panelen. Daarmee kan energie worden opgewerkt voor meer dan vijfhonderd huishoudens.

Zonnestroom Zutphen, ZutphenEnergie en Sunvest vierden vrijdag samen de opening. Wethouder Harry Matser opende het park officieel door de borden te onthullen met daarop de namen van de eigenaar en het park. Daarbij schoof hij zijn trots en bewondering voor het lokale, duurzame energiebedrijf niet onder stoelen of banken. “ZutphenEnergie is een voorbeeld voor Nederland”, aldus de wethouder.

Meer duurzame energie
Het park helpt om een grote stap te zetten in de ‘energietransitie’. Het doel is energie zoveel mogelijk lokaal en duurzaam op te wekken. Dat inwoners hier veel belangstelling voor hebben, blijkt wel uit de animo voor deze zonnepanelen. Inwoners van Zutphen konden zich al vanaf vorig jaar inschrijven voor deze zonnepanelen. Dat liep storm en al snel ontstond een wachtlijst. Ook vanwege de extra aantrekkelijke prijs: deelnemers hoeven niet zelf in zonnepanelen te investeren. Dankzij een lening van de gemeente Zutphen kon ZutphenEnergie de zonnepanelen aanschaffen én de deelnemers krijgen ook nog eens 5 cent korting per kilowattuur. Bij een gemiddeld verbruik van 2400 kilowattuur kan die korting oplopen tot wel 120 euro per jaar.

Schenking aan Energiebank Zutphen
ZutphenEnergie reserveert een deel van het rendement van Zonnestroom voor de Energiebank Zutphen. Vijftien jaar lang schenkt zij jaarlijks 3.000 euro aan de Energiebank Zutphen om inwoners van de gemeente te steunen die door structurele geldproblemen niet in staat zijn gas en elektra te betalen.

In Nederland kampt ruimt een miljoen mensen met dat probleem en jaarlijks worden daardoor 80.000 mensen afgesloten. De jaarlijkse schenking van ZutphenEnergie gebruikt de energiebank voor middelen om Zutphenaren met dit probleem te helpen minder energie te verbruiken. Dat zijn bijvoorbeeld ledlampen, tochtstrips en energiebesparende koelkasten, maar ook energiecoaches.

Lokaal
Dankzij de inzet van de lokale ondernemers – Sturris uit Laren voor de civieltechnische werkzaamheden, Luijendijk Hoveniers uit Warnsveld voor het groen en Bats Adviesbureau uit Zutphen voor de eindverantwoording en de coördinatie – liep de aanleg van het park vlot. Dat de opening uiteindelijk toch moest worden uitgesteld, was omdat de levering van de zonnepanelen door corona vertraging op liep. Inmiddels wekken de zonnepanelen stroom op en leveren die al aan het net. De komende maanden wordt nog een ruiterpad langs het park aangelegd voor de manage ernaast en worden aan de zuid- en westkant een meidoornhaag aangeplant.

Ondertussen kijkt ZutphenEnergie al verder naar nieuwe projecten, zoals meer zonnepanelenparken op grote industriedaken. Wie ook belangstelling heeft in zonnepanelen of andere vormen van duurzame energie, is van harte welkom in de Energiewinkel aan de Overwelving 10 en op de website.


www.zutphenenergie.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden