Zo ziet de CoronaMelder-app er uit op de telefoon. Foto: PR

Zo ziet de CoronaMelder-app er uit op de telefoon. Foto: PR

De CoronaMelder-app: vanaf nu voor iedereen beschikbaar

Algemeen

REGIO - Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert de gebruiker als hij mogelijk besmet is. Zo kan hij voorkomen dat hij onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

Hoe werkt CoronaMelder?
De CoronaMelder-app stuurt een melding naar wie langer dan 15 minuten dicht bij iemand in de buurt is geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie men in de buurt was en die men niet kent. Wie een melding heeft ontvangen, leest in de app welke maatregelen te nemen zijn en of man kan laten testen. Zo weet men na een melding dat men meer kans heeft om besmet te zijn en kan men voorkomen dat men onbewust een ander besmet. Want iemand kan het coronavirus al doorgeven, voordat men zich ziek voelt.

CoronaMelder is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Met de app kunnen ook mensen worden geïnformeerd die niet naar voren komen uit het bron- en contactonderzoek. De app weet niet wie of waar je bent. Ook geeft de app geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich blijft houden aan de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden en vaak je handen wassen.

Zo gebruik je CoronaMelder
1. Download de CoronaMelder-app. Voor een Android-telefoon is de app te vinden in Google Play Store; voor een iPhone in de App Store.
2. Installeer de app. Op het scherm van de telefoon is te lezen hoe dit moet.
3. Volg de stappen in de introductieschermen.
4. Zet in de instellingen van de telefoon bluetooth aan én laat deze aan staan. Alleen dan kan de app meten of de appgebruiker bij andere telefoons met CoronaMelder in de buurt is geweest.
5. Wie een melding krijgt, opent CoronaMelder om te lezen wat te doen en of een test nodig is.
6. Wie zelf corona heeft, heeft zelf de keuze of om de besmetting – samen met de GGD – te melden in de app.

Wie het installeren van de app lastig vindt, kan een familielid of bekende vragen om te helpen. Ook veel bibliotheken kunnen helpen bij het installeren. Of men kan bellen met de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Daar kan iedereen ook terecht met technische vragen over de app.

Drie weetjes over CoronaMelder
1. Het gebruik van CoronaMelder is altijd vrijwillig. Niemand mag een ander verplichten de app te gebruiken of verplichten om de app te laten zien om ergens toegang te krijgen.
2. CoronaMelder vraagt niet om persoonsgegevens. De app weet dus niet de naam, een e-mailadres of telefoonnummer van de gebruiker.
3. CoronaMelder werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet wie de gebruiker is of waar de gebruiker is of geweest is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant