Klaas Bakker en Jeroen Geubels proeven rode wijn voor bij de wildkaart. Foto: Liesbeth Spaansen
Klaas Bakker en Jeroen Geubels proeven rode wijn voor bij de wildkaart. Foto: Liesbeth Spaansen
Wild eten in de Achterhoek

‘Wij zijn verwend met onze mooie Achterhoekse natuur’

Algemeen

VORDEN – De Achterhoek staat bekend om haar mooie coulisselandschap met weilanden en singels. “Wild heeft hier rust, een gevarieerd voedselaanbod en dekking”, weet Klaas Bakker. Hij maakt zich wel ongerust. “Mensen die hun honden los laten lopen in de natuur verstoren die rust.”

Door Liesbeth Spaansen

Veel wild is er niet in de Achterhoek. “Dus moeten we goed opletten wat we wel of niet schieten,” laat jager Klaas Bakker meteen weten. “Een jager is vaak alleen op pad om te kijken en inventariseren wat voor wild er is.”
Schoonzoon Jeroen Geubels gaat mee als drijver. “Het is echt een mooie sport.” Zijn vrouw Liesbeth Bakker is jager, net als haar vader Klaas. “Zij hebben de jarenlange opleiding gevolgd, moesten alles leren over flora- en faunawetten, de natuur en alles over wapens. Eerder mag je niet op jacht.”
De Wildbeheereenheid (WBE) geeft lootjes uit. “Daarop staat hoeveel dieren een jager mag schieten, na telling”, vertelt Klaas verder. “Klein wild is fazant, haas, duif, eend of konijn en grof wild is ree, hert of wildzwijn.” Vossen worden alleen geschoten als er teveel zijn en voor overlast zorgen.
“Een zuiver schot is van belang”, is Klaas pertinent. “Het schot moet in één keer goed zijn. Dus als het dier niet mooi staat of te ver, moet je niet schieten.” Tijdens de jacht worden vooral de kreupele of zieke dieren geschoten. “De gezonde en sterke exemplaren moeten zorgen voor de voortplanting.”
“Het is prachtig mooi om reeën te zien lopen. Wij zijn verwend met deze mooie Achterhoekse natuur. De jacht is echt alleen voor het reguleren als er teveel zijn. Dat merk je bijvoorbeeld in een periode dat er veel aanrijdingen zijn op reewild”, weet Jeroen. “In samenspraak met boeren zetten de jagers vlaggen uit in het voorjaar, voordat de boer gaat maaien. Zodoende kunnen de levens gered worden van de jonge reekalfjes. De boeren en natuurbeheerders werken ook steeds vaker met warmte beeld camera’s en drones.”

Liesbeth Bakker en haar man Jeroen Geubels kwamen in 2004 in Hotel-Restaurant Bakker. Zij zijn de derde generatie die het bedrijf in Vorden runt. Klaas en Loke Bakker werkten nog mee tot 2016. Al wel 75 jaar of langer, generatie op generatie, staat bij Hotel Bakker wild op de kaart. “Daar staan weer klassieke gerechten op, zoals fazant met zuurkool Metternich, hazenrugfilet en hazepeper.”

Veertig jaar geleden vroeg de VVV zich af: Hoe promoten we de Achterhoek? “We moesten ons bundelen,” weet Klaas nog. “Wij deden mee met Wild eten in de Achterhoek, maar ook Bonne Aparte, Wolfersveen, De Gouden Leeuw, De Hoofdige Boer en De Gouden Karper.”

Hotel Bakker heeft zijn eigen slachterij. “De jagers brengen hun wild naar onze keuken, daar wordt het verzameld in onze koeling. Wild moet eerst rusten, maar daarna wordt het verwerkt en geportioneerd”, legt Klaas uit. “We hebben zo het hele proces in eigen hand. We weten dan zeker dat het goed geschoten is en echt uit de Achterhoek komt.”


www.bakkerinvorden.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld