Jill van der Toorn (links) en Anaís Rietman tonen de door iemand uit hun veelzijdige netwerk vervaardigde poster die het initiatief voor een jongerencafé onder de aandacht brengt. Foto: Eric Klop
Jill van der Toorn (links) en Anaís Rietman tonen de door iemand uit hun veelzijdige netwerk vervaardigde poster die het initiatief voor een jongerencafé onder de aandacht brengt. Foto: Eric Klop

Anaís en Jill willen een jongerencafé

Algemeen

Initiatiefnemers zoeken in Zutphen alleen nog naar locatie

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Ze weten precies wat ze willen. In Zutphen moet jongerencafé Steve 12- tot 30-jarigen de gelegenheid bieden om elkaar ter lering en vermaak te ontmoeten. Eigenlijk hebben initiatiefneemsters Anaís Rietman en Jill van der Toorn nog maar één uitdaging: wat wordt de locatie?

Het idee ontstond bij de 18-jarige Anaís thuis. Daar komen jonge mensen regelmatig bijeen om leuke dingen te doen. “Muziek maken en luisteren”, zegt ze. “Spelletjes spelen, samen koken, films kijken. Socializen ook. Met vrienden. En vrienden van vrienden. Een bont, wisselend gezelschap van steeds zo’n tien, vijftien jongens en meiden. Waarom dit niet uitbreiden? Voor iedereen? Met nóg meer activiteiten. Door en voor jongeren. Vijf dagen in de week, van 11 tot 11. Inloop is dan haast een vanzelfsprekendheid. Bijvoorbeeld tijdens een tussenuur van school. Zoiets bestaat in Zutphen, in tegenstelling tot veel andere steden, nog niet.”

Ook de even jonge Jill bezoekt de avondjes bij Anaís. Onlangs sloten ze de handen ineen en zoeken nu naarstig naar een openbare plek waar zij het plan in praktijk kunnen brengen en iedereen zijn of haar ideeën kwijt kan.

Jill: “Workshops over fotografie bijvoorbeeld. Poëzieavonden, een leesclub, debat, inleidingen over een bepaald onderwerp en ga zo maar door. Beginnende bandjes uit Zutphen en omstreken moeten er kunnen optreden. Jonge kunstenaars die hun beeldend werk laten zien. Mogelijkheden te over, die jongerencafé Steve wil faciliteren. Waarbij een drankje en een hapje uiteraard evenmin ontbreken.”

‘Mystiek’
De naam luidt Steve. Hoe dat zo? “De betekenis is een beetje mystiek”, vertelt Anaís. “Het is een fijne naam om mee te werken.” En aan de slag gáán ze. De meiden nemen het voortouw om het initiatief in eigen beheer te exploiteren. Waarbij ze een beroep doen op hun uitgebreide vrienden- en kennissenkring die ook weer zo z’n eigen netwerk heeft. Wat bijvoorbeeld al tot uiting is gekomen via de fraaie en al bijna net zo mystieke promotieposter voor het café, dat voor bezoek en allerlei hand- en spandiensten open staat voor alle gezindten tussen de 12 en 30 jaar. Qua leeftijd dus best wel ruim bemeten…

“Dat vinden we belangrijk”, meent Jill. “Samen leven, samen dingen doen. Jong kan van oud leren, net zoals dat andersom het geval is. Dat ervaren we nu al tijdens de huiskamerbijeenkomsten. Het klikt zó goed!”

Anaís gaat komend voorjaar op voor haar vwo-diploma. Jill doet, nadat een opleiding in de zorg uiteindelijk niet haar ding bleek, de orderverwerking in een motorzaak en is wanneer het coronavirus afdoende is beteugeld van plan een paar maanden te gaan reizen. Ze gaat ervan uit dat er dan genoeg andere mensen zijn die onder leiding van Anaís de boel draaiende houden. “Adviezen kun je ook op afstand geven”, lacht ze. In elk geval zijn beide meiden vast van plan om fulltime in hun initiatief te stappen. En er uiteindelijk van te leven.

“We denken niet dat geld het grootste probleem is. Met onder meer crowdfunding, giften in natura en inkomsten uit verkoop en entreeheffing bij bepaalde activiteiten denken we financieel, mede gelet op de uitgebreide doelgroep, een heel eind te komen. Bovendien hopen we stilletjes op een subsidie van de gemeente. Die ons wellicht ook kan helpen bij het vinden van een geschikte ruimte, liefst in het centrum, in de buurt van de scholen voor voortgezet onderwijs. Waarbij dan het bestemmingsplan geen sta-in-de-weg zal zijn”, zo weten Anaís en Jill heus wel dat het realiseren van initiatieven meer is dan creatieve ideeën, een groot netwerk en enthousiasme.

Naast ruimte is de rechtspersoon waarin jongerencafé Steve zal worden gegoten nog een punt van aandacht. Iets of iemand moet toch eindverantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen, waarin zowel vrijwilligers als een paar betaalde krachten een rol zullen spelen. Anaís Rietman en Jill van der Toorn zijn zich ook daar terdege van bewust. Hoe dan ook, want waarom ook niet, gaan ze ervoor.

Er is al een eigen website die, net als via Facebook en Instagram, onder andere livestreams biedt van bepaalde activiteiten die nu nog thuis plaatsvinden. Hoe mooi zou dat echter zijn op een openbare plek? Voor en door jongeren uit Zutphen en omgeving.

Tips voor een locatie? Neem dan contact op via de site.


www.jongerencafesteve.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant