Marloes de Ruyter krijgt de cheque van de Junior Kamer Zutphen uit handen van voorzitter Carel Addink. Foto: Petra de Wit
Marloes de Ruyter krijgt de cheque van de Junior Kamer Zutphen uit handen van voorzitter Carel Addink. Foto: Petra de Wit

Donaties helpen Hospice bij creëren kindvriendelijke omgeving

Algemeen

WARNSVELD – Hoe ga je als hospice-team om met kinderen die hun ernstig zieke vader, moeder of opa of oma komen bezoeken? En hoe stel je ze op hun gemak? De verpleegkundigen van het Buurtzorghuis in Warnsveld kunnen dankzij twee mooie donaties gericht op zoek naar de antwoorden op deze belangrijke vragen. De eerste donatie van 1500 euro komt van de ondernemersclub Junior Kamer Zutphen, de tweede is een initiatief van Thijs Bleumink. De 34-jarige Vordenaar Thijs Bleumink zamelde na het overlijden van zijn echtgenote 500 euro in bij de condoleance. Hoewel hij ook lid is van de Juniorkamer staat zijn donatie aan het hospice hier los van.

Door Rudi Hofman

Kim Bleumink-Brouwer bracht de laatste maanden van haar leven door in het Buurtzorghuis, zoals het hospice op het terrein van GGNet heet. Zij overleed op 10 januari aan de gevolgen van een hersentumor en werd slechts 37 jaar.

In het gezelschap van verpleegkundigen Marloes de Ruyter en Inge Kleinleugenmors vertelt Thijs Bleumink dat hij ondanks het grote verdriet positief terugkijkt op de twee maanden dat hij kind aan huis was in het hospice. “Kim heeft zich hier heel fijn gevoeld en genoot van de rust. Ze leefde zelfs even op. Ik heb de verzorging hier als zeer prettig en warm ervaren. Alles kon, ik mocht altijd langskomen en mee-eten was geen probleem.’’

Verwarrend
Voor Bleuminks kinderen Mees (4) en Liam (11) moeten de bezoekjes aan hun geliefde moeder verwarrend zijn geweest. Aan de ene kant was het heerlijk dicht bij haar te zijn, maar aan de andere kant moet met name Liam hebben aangevoeld dat het einde naderde. Met alle emoties die met dit besef gepaard gaan.

Inge Kleinleugenmors en Marloes de Ruyter vormen met tien andere vaste krachten het zelfsturend verpleegkundigenteam van het hospice. ‘’We hebben ook een paar oproepkrachten en kunnen beslist niet zonder de hulp van de pakweg dertig vrijwilligers’’, benadrukken de twee.

Handvatten
Marloes en Inge hebben de laatste levensfase van Kim Bleumink-Brouwer van nabij meegemaakt en gezien hoe haar man en kinderen hiermee omgingen.

Graag zou het team meer handvatten krijgen hoe om te gaan met kinderen als Mees en Liam. ‘’We zijn hier niet heel erg in geschoold en vinden het lastig een goede ingang bij kinderen te krijgen. We willen het huis ook aanpassen zodat zij zich prettig en welkom voelen. Dit kan ze later helpen bij het rouwproces.’’

Het Buurtzorghuisteam is daarom verguld met de donaties. Een deel van de 2000 euro gaat het team besteden aan ‘een stukje scholing’ zodat duidelijk wordt bij welke aanpak en benadering kinderen in het hospice het meest gebaat zijn.

Daarnaast is het de bedoeling de bescheiden kinderhoek in de woonkamer flink uit te breiden. Hierbij denken Inge en Marloes aan de aanschaf van bijvoorbeeld veelkleurige kussens, knuffels, boekjes en troostdoekjes via demoppies.com. Deze spullen zijn bedoeld om kinderen te begeleiden en te steunen bij verlies, ze te informeren en de ruimte te geven om hun gevoelens en verhalen te uiten.

Harten
‘’We hebben een vrijwilligster die voor onze cliënten mooie pluchen harten maakt om ze een hart onder de riem te steken. Misschien wil ze die ook voor kinderen gaan maken’’, denkt Inge Kleinleugenmors hardop. Duidelijk is dat het verpleegkundigenteam het ook de jongste hospice-bezoekers naar de zin wil maken en ze waar mogelijk een steun in de rug te geven.

Thijs Bleumink staat volledig achter de donatie-bestemmingen. Hij en voorzitter Carel Addink van Junior Kamer Zutphen hebben de twee cheques maandag overhandigd.

Thijs Bleumink, Inge Kleinleugenmors en Marloes de Ruyter voor het Buurtzorghuis in Warnsveld. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld