Herta Weijel-Aussen woonde in de oorlog met haar man Philip in de Ruysdaelstraat 24. Ze werd in 1942 in Auschwitz vermoord. Herta werd dertig jaar. Foto: Privébezit.
Herta Weijel-Aussen woonde in de oorlog met haar man Philip in de Ruysdaelstraat 24. Ze werd in 1942 in Auschwitz vermoord. Herta werd dertig jaar. Foto: Privébezit.

Inwoners Schilderswijk willen omgekomen Joodse gezinnen blijvend herinneren

Algemeen

ZUTPHEN - Inwoners uit de Zutphense Schilderswijk zijn een crowdfundingsactie gestart voor de financiering van Stolpersteine. In hun wijk zijn vijftien Joodse gezinnen in de Tweede Wereldoorlog door de Nazi’s vermoord. “We willen dat deze Joodse gezinnen nooit meer vergeten worden.”

Door Alize Hillebrink

In de Tweede Wereldoorlog telde de Zutphense Schilderswijk zeker vijftien Joodse gezinnen. De vaders van de gezinnen verdienden de kost als slager, bakker of kleermaker. Totdat het gros van de gezinnen werd opgepakt en afgevoerd naar de kampen en daar zijn vermoord.

Stolpersteine
Om de verdwenen Joodse gezinnen blijvend te herinneren willen inwoners van de Schilderswijk, gelegen tussen de Warnsveldsweg en de Hobbemakade, bij de huizen waar de joden woonden, Stolpersteine plaatsen. Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, zijn ontworpen en gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De straatstenen met een messing plaat waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst, worden geplaatst voor de huizen waar de joden woonden. Met de crowdfundingsactie hopen de initiatiefnemers voldoende geld in te zamelen zodat ieder omgekomen gezinslid uit de wijk een Stolpersteine krijgt. Een stolpersteine kost 130 euro. Initiatiefnemer Corinne Abbas: “Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze Joodse gezinnen nooit worden vergeten.”

Foto's en verhalen
Naast de gedenkstenen wordt de persoonlijke geschiedenis van de vijftien gezinnen opgetekend in een boekje. Ook is er de wens om een film te maken. “Hiermee krijgen de Joodse gezinnen een gezicht en laten we ze voortleven,” aldus Abbas. Inmiddels helpen diverse wijkbewoners mee met het zoeken naar beeldmateriaal en informatie over de gezinnen. "Door actief buurtbewoners te betrekken merken we dat de gebeurtenissen bij iedereen meer gaan leven." Maar nog lang niet alle verhalen zijn bekend of compleet. “Als mensen verhalen kennen over de joden die in de Zutphense Schilderswijk woonden dan kunnen ze contact met ons opnemen.” Dit kan via schilderswijk75jaar@gmail.com of met Corinne Abbas via 06 30503303. Voor meer informatie of een donatie aan de crowdfundingscampagne kijk op: www.voorjebuurt.nl.

Lees volgende week in Contact het artikel over de zoektocht naar de joodse inwoners van de Schilderswijk.

Overzichtskaart van de locaties in de Schilderswijk waar Joodse gezinnen woonden in de Tweede Wereldoorlog. Bron: stolpersteinezutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant