Vakschool voor Meisjes vlak na de bouw in 1921. Foto: Regionaal Archief Zutphen
Vakschool voor Meisjes vlak na de bouw in 1921. Foto: Regionaal Archief Zutphen

Petitie voor behoud Meisjesvakschool Vispoortplein

Algemeen

ZUTPHEN - In de strijd voor behoud van de Vakschool voor meisjes aan het Vispoortplein in Zutphen is Stichting de Oude HBS een petitie gestart.

Door Alize Hillebrink

Als het aan de eigenaar ligt moet het karakteristieke, beeldbepalende schoolgebouw uit 1921 aan het Vispoortplein in Zutphen verdwijnen om plaats te maken voor 31 appartementen. Stichting de Oude HBS zet zich samen met Bond Heemschut en het Cuypergenootschap in om de voormalige Vakschool voor meisjes uit 1921 te behoeden voor sloop. Het gebouw is volgens de erfgoedpartijen van algemeen historische betekenis en een getuige van de geschiedenis van het onderwijs en de vrouwenemancipatie begin 20e eeuw.

Verschillende politieke partijen als D66 en Burgerbelang willen dat het pand wordt aangewezen als monument. In juni sprak een meerderheid van de gemeenteraad zich uit voor behoud van de vakschool en deze te willen behoeden voor sloop. Stichting de Oude HBS vreest dat het Zutphens college van B&W de motie van de gemeenteraad terzijde zal schuiven en verzoekt het college om “de in juni 2020 door de gemeenteraad aangenomen, meest verstrekkende motie te respecteren en de projectontwikkelaar niet toe te staan de voormalige 'Vakschool voor Meisjes', ontworpen door de bekende architect J.H.W. Leliman (1878-1921), te slopen.”

De petitie is te vinden op: https://petities.nl/petitions/red-de-vakschool-voor-meisjes-in-zutphen-en-behoed-deze-voor-sloop?locale=nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant