Na vijftig jaar stopt Rikie Smallegoor met haar vrijwilligerswerk voor de Nierstichting. Hier overhandigt zij een collectebus en -map aan collectecoördinator Carolien Notten. Foto: Rudi Hofman
Na vijftig jaar stopt Rikie Smallegoor met haar vrijwilligerswerk voor de Nierstichting. Hier overhandigt zij een collectebus en -map aan collectecoördinator Carolien Notten. Foto: Rudi Hofman

Warnsveldse Rikie (85) goud waard voor Nierstichting

Algemeen

WARNSVELD – Rikie Smallegoor uit Warnsveld heeft een bijzondere mijlpaal weten te bereiken. Liefst vijftig jaar was zij actief als wijkcoördinator voor de Nierstichting. Voor haar grote verdiensten is de 85-jarige jubilaris afgelopen week in de bloemen gezet.

Door Rudi Hofman

Dit gebeurde bij de hoofdrolspeelster thuis aan de Scheurkamp. Hoewel zij al vorig jaar collecte-coördinator Carolien Notten inlichtte dat zij na de collecte in 2020 zou stoppen, heeft Rikie onlangs nog flink getwijfeld. "Maar vijftig jaar is een gouden getal en dit voelt als een mooie afronding", zegt de supervrijwilligster met weemoed in haar stem.

Net als in 2019 en 2018 ging Rikie ook in haar slotjaar voor de Nierstichting zelf op collectepad. In haar wijk haalde zij samen met de andere vrijwilligers ruim 325 euro op. Hier komt nog een onbekend bedrag bij dat mensen hebben overgemaakt via de QR-code op de collectebus. "Het was voor het eerst dat ik hiermee werkte en dit ging best goed."

Diaconie
In 1970 woonde de toen 35-jarige Rikie Smallegoor met haar man Ab op een boerderij aan de Lansinkweg achter de gevangenis. "Ab - die vijftien jaar geleden overleed - zat toen in de diaconie van de Martinuskerk. In Warnsveld werd nog niet voor de Nierstichting gecollecteerd en de diaconie kreeg de vraag of zij dit kon oppakken. Jan Slagman nam dit op zich en hij kwam bij mij met de vraag: ‘Rikie is dit niets voor jou?’ Zo werd ik de wijkcoördinator voor oud Leesten en Bronsbergen."

Tot een jaar of vijf geleden kwam er bij de door Rikie gecoördineerde collecte geen collectebus aan te pas. Collectanten gingen met rode mappen langs de deuren waarin iedere donateur zijn of haar naam, adres en geschonken bedrag kon opschrijven. Als diegene bovenaan een lijst een flink bedrag doneerde, was dat gunstig omdat anderen hiervoor niet wilden onderdoen. Het is Rikie opgevallen dat bewoners van het buitengebied in de regel guller zijn met giften dan wijkbewoners. Daarnaast lag volgens haar de gemiddelde donatie in de beginjaren een stuk hoger dan anno 2020.

Heel knap
Carolien Notten heeft sinds 2019 vijf ‘wijken’ onder haar hoede, waaronder die van Rikie. Zij is vol lof over de Warnsveldse: "Het is echt heel knap dat iemand zolang vrijwilligerswerk doet, dit is een hele prestatie." Notten zegt dat zij waarschijnlijk al een opvolgster voor de gouden vrijwilligster heeft gevonden. "En anders doe ik haar werk erbij."

Rikie hoort dit goedkeurend aan. Zij is niet bang in een zwart gat te vallen, omdat ze veel andere vrijwilligersbaantjes heeft. Zo brengt zij al 27 jaar warme maaltijden van zorg-wooncentrum Den Bouw rond met haar auto, bezorgt zij maandelijks het kerkblad en schenkt zij al zo’n veertien jaar drie keer in de week koffie bij Den Bouw. Door corona ligt dit laatste tot haar verdriet voorlopig stil.

Buurtbus
Op haar halve eeuw vrijwilligerswerk voor de Nierstichting kijkt Rikie met veel plezier en voldoening terug. Misschien moet zij een dezer dagen nog wel een traantje wegpinken. Dit deed zij ook in haar ‘seventies’ bij haar afscheid na twintig jaar als chauffeur op de buurtbus. Conclusie: Rikie Smallegoor is een supervrijwilligster!

Bij haar afscheid als wijkcoördinator voor de Nierstichting werd Rikie Smallegoor vorige week flink in de bloemen gezet. Foto: Carolien Notten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant