Hanny Polling is bij de kinderboeken in haar element. Foto: Arjen Dieperink
Hanny Polling is bij de kinderboeken in haar element. Foto: Arjen Dieperink

Hanny Polling verleidt kinderen om een boek te gaan lezen

Algemeen

LOCHEM/WARNSVELD - Je zou haar kunnen omschrijven als een kinderboekenwurm. Moeiteloos noemt Hanny Polling de titels en bijbehorende schrijvers van de kinderboeken op. Als bibliothecaris met de specialiteit leesconsulent heeft ze onder andere het doel om kinderen te verleiden om boeken te gaan lezen.

Door Arjen Dieperink

In de bibliotheek aan de Dreiumme in Warnsveld zit Hanny Polling achter drie grote stapels kinderboeken, met voor haar sprekende titels zoals 'Hannes Hunebed', 'Brugpieper geheimen uit het kluis' en 'Handboek voor superhelden'. "Ik mag deze kinderboeken lezen, dat is mijn werk", glundert Hanny Polling. Het houdt de 54-jarige jong.

Eigenlijk zag Polling het werk in de zorg wel zitten, maar tegen bloed kan zij niet. Van lezen hielt zij des te meer. "Ik was altijd wel in de bibliotheek in Lochem te vinden. Ik nam zelfs het leenpasje van mijn zus mee, zo kon ik meer boeken meenemen. Mijn zus moest maar de boeken lezen die ik had uitgezocht. Mijn vader adviseerde mij om bibliothecaris te worden. De opleiding vond ik wel saai, maar het werk is prachtig".

Ondertussen pakt Hanny één van de boeken die voor haar ligt. "Dit is een mooi boek voor de groepen één tot en met drie. De titel luidt: 'Dit is een bal' terwijl er een kubus op staat afgebeeld. Zo gaat het hele boek over tegenstrijdigheden. Verderop staat een monster getekend terwijl de tekst luidt 'dit is een knappe prinses'. De kinderen reageren dan heel enthousiast en wijzen erop dat het fout is. Gewoon prachtig, daar kan ik van genieten. Op deze manier kun je kinderen verleiden om een boek te gaan lezen."

Ondertussen pakt ze het boek met de titel 'Het boek zonder verhaal'. "Dit gaat over Dusty. Dusty is een bibliotheekboek dat niemand ooit heeft geleend. En 's avonds komt de bibliotheek tot leven en vertellen de boeken elkaar wat ze mee hebben gemaakt. Gewoon prachtig, het boek gaat in feite over mijn vak als bibliothecaris."

De bibliothecaris heeft als specialiteit leesconsulent. "Ik heb het buitengebied van de gemeente Lochem en Zutphen als mijn werkgebied. Onder andere basisschool Nettelhorst. Alle scholen werken met een thema, in Nettelhorst is het op dit moment de Middeleeuwen." Ze pakt het boek 'Ridder voor een dag, geschreven door Geronimo Stilton. "Deze schrijver heeft veel kinderboeken op zijn naam staat. Dit boek is zeer geschikt voor de laagste groepen. Het verhaal spreekt die kinderen aan. Ik zoek de geschikte kinderboeken die over dat onderwerp gaan. Ik ben niet de enige in mijn vakgebied, er zijn nog twee collega's die ook de scholen bezoeken". Zelf bezoekt ze naast Nettelhorst ook de Prins Willem Alexanderschool in Laren, de Leadsbergschool in Leesten en de Rooms Katholiek Basisschool Walter Gillijns in Zutphen.

"Kinderboeken die wij vroeger lazen waren tijdgebonden. Tegenwoordig willen de kinderen vlotte boeken lezen, zoals dit boek". Polling laat een boek zien dat rijk is geïllustreerd. "In dit boek staan de moeilijke woorden groot afgedrukt of in een andere kleur weergegeven. Door de opmaak is het geen voorleesboek maar een boek dat het kind zelf moet gaan lezen. Maar een ding geef ik de scholen ook mee, het voorlezen in de klas is net zo belangrijk en goed voor de ontwikkeling van de leerlingen. Zelf herinner ik mij nog meester Brandt op de Propschool in Lochem. Hij las altijd voor, dan lag ik figuurlijk aan zijn lippen."

Er zijn volgens haar nog wel oude klassiekers die het nog steeds goed doen. "Denk hierbij aan Pippi Langkous, dat is een echte klassieker", zo laat ze weten. Tot slot pakt ze nog een kinderboek waar ze uitgebreid een stuk uit voorleest met de bijbehorende mimiek, intonatie en bewegingen. Een ding is zeker, Hanny Polling is hier duidelijk in haar element, met het doel kinderen te verleiden om een boek te gaan lezen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant