I am not a witch. Foto: PR
I am not a witch. Foto: PR

Film over hedendaagse heksen-beschuldigingen in Midden-Afrika

ZUTPHEN - Vrouwen verbannen vanwege hekserij? In Zambia gebeurt het nog. In samenwerking met Luxor vertoont Vrouw in Beeld op maandag 5 oktober om 20.00 uur en dinsdag 6 oktober om 15.00 uur de film I Am Not a Witch, een hartverscheurend en in poëtische beeldtaal verteld verhaal over een van hekserij beschuldigd Zambiaans meisje.

Geloof in hekserij is springlevend in ruraal Zambia. Dat ondervindt Shula, een achtjarig zwervertje, als ze nietsvermoedend een dorp binnenloopt en wordt aangezien voor een slechte geest. Ze wordt verbannen naar een heksenkolonie, waar heksen met een lang wit lint worden vastgebonden om te voorkomen dat ze wegvliegen. Overdag moeten ze werken op het land of zingen voor toeristen. Shula's lot lijkt te verbeteren als een ambtenaar zich over haar ontfermt om 'samen zaken te doen'. Hij laat haar rechtspreken, regen maken en zelfs optreden in een tv-show.

Sprookjesachtig
I Am Not a Witch is het wonderlijk hybride speelfilmdebuut van de in Zambia geboren en in Groot-Brittannië opgegroeide Rungano Nyoni. De film laat haarfijn zien hoe hekserijbeschuldigingen vaak andere vormen van machtsmisbruik en vrouwenhaat zijn. Maar I Am Not a Witch is geen antropologisch beeldessay. Er zitten sprookjeselementen in en absurdistische momenten, muziek van Vivaldi klinkt, en de ondertoon is onmiskenbaar satirisch.

In gesprek met
Marita Coppes
Na afloop van de voorstelling op 5 oktober gaat Marita Coppes in gesprek met het publiek. Coppes (1974) bracht haar vroege jeugd door in Colombia en is auteur van ‘De laatste verhalenweefster.’ Ze gaat in op weeffouten in vrouwenlijnen, in hoeverre de heksenvervolgingen van toen nog doorwerken in vrouwen van nu, maar ook over de zegeningen en talenten die vrouwen doorgegeven.

Kaartjes aan de kassa of via de website.


www.luxorzutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden