Thea Windmuller en Wolfgang Maas in Zutphen. Foto: ©familie-archief Mirjam Schwarz
Thea Windmuller en Wolfgang Maas in Zutphen. Foto: ©familie-archief Mirjam Schwarz

Indrukwekkende tentoonstelling in de Walburgiskerk

ZUTPHEN - Van 30 september tot en met 28 november staat in de Walburgiskerk te Zutphen de tentoonstelling ’Waarom schrijf je me niet, post uit de vergetelheid’ opgesteld. De tentoonstelling vertelt het zeer persoonlijke verhaal van vijf mensen voor en tijdens de tweede wereldoorlog.

De expositie laat zien hoe hun privacy en identiteit werden afgenomen. Ze hadden geen idee wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid om aan hun lot te ontkomen.
Eén van die mensen is Thea Windmuller, die in Zutphen woonde en werkte gedurende de Tweede Wereldoorlog. Zij had verkering met Wolfgang Maas, een Joodse jongen, die in 1936 op 16-jarige leeftijd uit Duitsland naar Winterswijk vluchtte. Dagboeken van Thea en brieven van Wolfgang vertellen over hun liefde, de vervolging, hun onderduik en ondergang.
Met het verhaal van Wolfgang en Thea snijdt de tentoonstelling de vluchtelingenkwestie aan en laat het de paralellen tussen het vluchtelingenbeleid voor WOII en nu. De tentoonstelling is een reizende tentoonstelling die ook in Duitsland wordt geëxposeerd.

De tentoonstelling is een initiatief van de Lotty Veffer Foundation. Lotty Huffener-Veffer (1921-2018) overleefde als enige van haar gezin WOII. De oorlog en het overleven van de oorlog bepaalden de rest van haar leven. Ze vond dat het verhaal moest worden blijven verteld.
Het verhaal van Thea en Wolfgang is opgeschreven door Mirjam Schwarz in haar boek ‘Ik hoop dat alles weer gewoon wordt’. Zij zal op dinsdag 30 september tezamen met Mirjam Huffener, de dochter van Lotty Veffer om 16.30 uur de tentoonstelling openen.
De tentoonstelling is toegankelijk voor alle bezoekers van de Walburgiskerk. De entreeprijs voor een bezoek aan de kerk bedraagt 2,50 euro. Op alle dinsdagen is de kerk gereserveerd voor bezoek door middelbare scholieren.


www.walburgiskerk.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden