Cabaretiers Frans Velthuis en Rob van Druten gaan er tegenaan met Heit al geheurt. Foto: Zutphens Persbureau/Patrick van Gemert
Cabaretiers Frans Velthuis en Rob van Druten gaan er tegenaan met Heit al geheurt. Foto: Zutphens Persbureau/Patrick van Gemert

Zutphens cabaretduo terug met Heit al geheurt

ZUTPHEN - Opletten astoeblèèf! Het cabaretduo Frans Velthuis en Rob van Druten komt op 28 november met een nieuwe show in de Zutphense Buitensociëteit. In Zutphens dialect, maar ook verstaanbaar voor niet-Zutphens sprekenden. “We leggen de zaal als vanouds helemaal plat.”

Door Alize Hillebrink

Tot hun teleurstelling moest de 30-jarige jubileumvoorstelling door corona worden uitgesteld tot 2021. Maar de creatieve heren Frans Velthuis en Rob van Druten treurden niet lang en ontwikkelden een nieuwe voorstelling voor dit najaar. “Mensen snakken naar een avond uit, willen vermaakt worden, vrolijkheid, zeker in deze tijden.” Het moet een avond worden van onbekommerd genieten, maar wel verantwoord, “corona-proof,” aldus Van Druten.

Zoals vanouds zet het duo een avondvullend programma neer met een mix van interviews, muziek, gedichten en zang. “We zoomen in op Zutphense actualiteiten en mengen dat met satire en cabaret. Het moet vrolijk zijn,” zegt Van Druten, “maar ook is er ruimte voor serieuze momenten.” Speciaal Zutphense gasten zijn: sopraan Johanette Zomers, muzikant Wolfram Reisiger en schrijver Merel Hubatka en twee mysterie-guests.

Velthuis en Van Druten zijn geboren en getogen Zutphenezen en zetten zich in voor behoud van het Zutphens dialect. Van de twee spreekt Van Druten het platste Zutphens, “maar onze voorstelling is ook goed te volgen als je geen Zutphens spreekt hoor,” zegt Velthuis geruststellend. “Voor ondertiteling wordt gezorgd.”

Zutphense actualiteiten
Met hun voorstelling proberen de twee een authentieke woonkamersfeer te creëren “daarnaast doen we wat we in het verleden ook in Luxor deden: kleinschalig en inzoomen op Zutphen, waarbij Zutphense actualiteiten serieus en met een knipoog worden gebracht.” De vaste rubrieken: ‘Tok of the town’ en ‘Brabants Bont’, zullen uiteraard niet ontbreken. “En als het goed loopt, wordt de show maandelijks herhaald, met eind december een kersteditie.”

Dat succes gegarandeerd is bij het Zutphens duo bleek al bij hun voorstelling vorig jaar in de Walburgiskerk. “Deze was binnen twee dagen ‘stief’ uitverkocht.” Helaas is er nu door corona maar plaats voor honderd gasten. “Mensen moeten dus snel zijn,” zegt Velthuis.

De kaartverkoop start op 23 september bij de Hanzehof. Een kaartje kost 7,50 euro “da fur hèje ook nog een bitterballetje,” zegt Van Druten, “voor bij de nazit.” Velthuis: “Rob en ik zijn er helemaal klaar voor, geknipt, geschoren, wat botox, zonnebankje gepakt, nieuw pak gekocht, lekker geurtje op.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden