Dweilorkest ’t Spul(t) uit Zutphen zit niet stil tijdens deze Corona periode

ZUTPHEN - Dweilorkest ’t Spul(t) uit Zutphen zit niet stil tijdens deze corona-periode. Hoewel er vanaf half maart tot begin augustus om begrijpelijke reden geen optredens zijn geweest, doen ze er alles aan om toch muziek te kunnen blijven maken en ook anderen hiervan mee te laten genieten.

Zoals voor iedere vereniging was het een enorme domper toen er vanwege de uitbraak van het coronavirus niet meer gerepeteerd en opgetreden kon worden. Dat waar het dweilorkest goed in is, namelijk het blij maken van mensen door middel van muziek, werd hen tijdelijk afgenomen. Maar ’t Spul(t) zou ’t Spul(t) niet zijn als ze daar niet een creatieve (roze) mouw aan zouden passen.

In april werden enkele verzorgingstehuizen en het Gelre ziekenhuis bezocht door drie trompettisten die een paar klassiekers lieten horen om de bewoners en patiënten een hart onder de riem te steken en op Koningsdag klonk het Wilhelmus vanaf de Walburgkerk in Zutphen.

Gelukkig kan er sinds eind mei met inachtneming van de coronamaatregelen weer gerepeteerd worden en heeft ’t Spul(t) zelfs enkele weken geleden weer een optreden op locatie mogen verzorgen. Hierbij worden er pylonen neergezet om de positie van elke muzikant te markeren en ook het publiek wordt op afstand gehouden, dit verloopt in de praktijk erg goed. Voorzichtig beginnen de aanvragen weer binnen te druppelen wat de muzikanten van het dweilorkest erg blij maakt. Dat ze weer samen mochten gaan repeteren was al heel fijn, maar optreden voor publiek is toch echt wel een feestje.

Al geruime tijd zijn er ontwikkelingen rondom de locatie van de repetitieruimte van ’t Spul(t) en kleintje Spul(t). Vooral het jeugd-dweilorkest is enorm gegroeid waardoor de repetitieruimte in het gebouw van wielervereniging ETP bijna uit zijn voegen knapt. Daarom is de vereniging in overleg met de gemeente bezig met een nieuwe oefenruimte in Zutphen. En met een nieuwe locatie komen ook nieuwe plannen en ambities. Zo wil ’t Spul(t) gaan uitbreiden met extra muzieklessen op meerdere dagen en met verschillende orkesten binnen de vereniging. Ook starten ze in september zoals gebruikelijk weer met (gratis) blokfluitlessen (coronaproof) gevolgd door muzieklessen voor kinderen vanaf 8 jaar. Zo hoopt de club vrolijk door te kunnen groeien zodat iedereen straks kan doen waarvoor hij of zij naar ’t Spul(t) is gekomen, namelijk samen muziekmaken.

Om deze ambities waar te kunnen maken, heeft ’t Spul(t) de Club van 100 in het leven geroepen. Deze club bestaat uit vrienden van het dweilorkest (oftewel muziekmaatjes) die ieder honderd euro per jaar inleggen voor het realiseren van de ambities. Voor 2020-2021 zijn die geconcretiseerd in het uitbreiden van de gratis muzieklessen voor kinderen met aanschaf van instrumenten en het inrichten en aankleden van het nieuwe pand.

In ruil voor de financiële bijdrage mogen de vrienden meepraten, zij hebben stemrecht, en wordt ze een meet&greet aangeboden tijdens de Dweildag in september 2021 (want dit jaar gaat die helaas niet door). Voor meer informatie over de Club van 100 verwijst het dweilorkest graag door naar de website.


www.t-spult.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden