Balance akt Stephan Balkenhol 2009, Berlijnse muur. Foto: PR
Balance akt Stephan Balkenhol 2009, Berlijnse muur. Foto: PR

Tweeluik Europa: zigzag door het midden door Bart Keer

ZUTPHEN - In Dat Bolwerck aan de Zaadmarkt 112 in Zutphen wordt op de dinsdagen 22 september en 6 oktober 2020 van 19.30 tot 21.30 uur door Bart Keer een stuk Europese cultuurhistorie belicht.

De roep dat nieuwkomers zich moeten aanpassen aan ‘onze waarden’ wordt steeds luider, maar een toelichting op die waarden verzandt vaak in holle kreten. En als het gaat om het klimaatprobleem, toenemende financiële ongelijkheid, de macht van multinationals, fake-news en de democratische rechtsstaat die onder druk staat, lijkt een heldere Europese visie ver weg. En tegelijk broodnodig.

Aan de hand van enkele grote kunstwerken en denkers, in de context van hun tijd geplaatst, worden de ontwikkeling van een ‘Europees burgerschap’ en bijbehorende waarden verkend. Van de vroege Renaissance tot de Romantiek op de eerste avond, en van de Romantiek tot in onze tijd op de tweede avond. Deze ontwikkeling verschijnt als een weg waarbij de mens, tussen de extremen (en dito zwarte bladzijden), steeds weer het midden probeert te houden.
Het eerste deel van beide avonden heeft het karakter van een lezing, het tweede deel is interactief met veel ruimte voor gesprek.

Bart Keer is docent in het voortgezet onderwijs en trainer, en medeoprichter van Stichting Václav Havel (vernoemd naar de Tsjechische dissident en schrijver, die na de val van de muur in 1989 president van zijn land werd). Doel van deze stichting is het ondersteunen van bewustwording en gesprek met betrekking tot Europees burgerschap, en de daaraan voorwaardelijke ontwikkeling van onszelf als mens.

Inschrijven kan online: www.nowonlinetickets.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden