Bestuurslid Ab Braakman, voorzitter Ineke Hissink-Kapper, wethouder Mathijs ten Broeke en bestuurslid Eric van Schie (v.l.n.r.) fietsen een deel van de fietsroute die speciaal voor deze editie is samengesteld. Foto: Buro Zutphen
Bestuurslid Ab Braakman, voorzitter Ineke Hissink-Kapper, wethouder Mathijs ten Broeke en bestuurslid Eric van Schie (v.l.n.r.) fietsen een deel van de fietsroute die speciaal voor deze editie is samengesteld. Foto: Buro Zutphen

Wethouder Ten Broeke start Open Monumentendag op de fiets

ZUTPHEN - Wethouder Mathijs ten Broeke heeft zaterdag 12 september Open Monumentendag 2020 ‘geopend’ op de fiets. Hij nam de fiets- en wandelroute in ontvangst van bestuurslid Ab Braakman maar voorafgaand legde hij eerst een deel van de fietstocht zelf af.

De cultuur- en erfgoedwethouder was zeer enthousiast over de routes die dit jaar werden gepresenteerd door het comité. “Ik vind het mooi dat Open Monumentendag Zutphen een alternatief heeft kunnen bedenken waardoor dit evenement, zij het in een heel andere vorm én coronaproof, toch doorgang heeft kunnen vinden.”

Beide routes zijn niet alleen goed ontvangen door de wethouder, ook door het publiek. Hónderden mensen haalden afgelopen weekend een route op in de stad. Voorzitter Ineke Hissink-Kapper: “Fantastisch dat er zoveel belangstelling is. We gaan direct over op een tweede druk want we willen graag íedereen in de gelegenheid stellen om komend jaar de wandelroute en fietsroute te maken.”

Het landelijk thema voor Open Monumentendag 2020 was leermonumenten. Zutphen gaf daar kleur aan, door in de routes veel informatie over de monumenten op te nemen. Bijvoorbeeld over de bouwstijl, de voormalige bewoners en het gebruik van het pand. Voorzitter Hissink: “Met beide routes leer je de monumenten in de stad en in het buitengebied op een leuke, veilige en sportieve manier beter kennen.”

Jaar lang gratis downloaden of afhalen
Beide routes zijn het hele jaar nog gratis te downloaden op de website www.openmonumentendagzutphen.nl en gratis af te halen bij de VVV en de bibliotheken in Zutphen en Warnsveld. Ineke: “Het komend jaar kan iedereen dus de routes op een zelf gekozen moment lopen of fietsen. Zo hebben we niet een weekend, maar een jaar lang Open Monumentendag. En hopelijk kunnen we in 2021 weer een reguliere Open Monumentendag houden.”


www.openmonumenten dagzutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden