Alfian Emir Adytia. Foto: Piet Gispen Photography
Alfian Emir Adytia. Foto: Piet Gispen Photography www.pietgispen.com

Indonesische Alfian groeit in Zutphen uit tot Meester

Algemeen

'Cellist doet iets met je dat niet in woorden is uit te drukken'

ZUTPHEN - Wie regelmatig de concerten bezoekt van de Cello Academie Zutphen of het Cello Festival, heeft hem vast al ergens in zijn geheugen opgeslagen. Als kind van Indonesië raakte hij als student thuis in Zutphen. Van schuchtere student groeide hij er uit tot een volwaardig Meester.

En nu is Alfian Emir Adytia terug in de stad waar het voor hem allemaal begon, Zutphen. Met een even bevlogen als unieke performance, brengt deze artiest zijn gehoor telkens weer in vervoering. Veelal met nieuwe uitvoeringen van bestaande stukken of zelf gecomponeerde juweeltjes.
Ties Hartman, penningmeester bij het Zutphense Cello Festival, weet nog goed hoe het allemaal begon voor Alfian, zoals hij hem liefkozend noemt. "Zelf ben ik geen kenner van muziek. Ik kan geen noot lezen en weet niet naar welke muziek ik luister. Maar voor Alfian had ik meteen al een zwak. Hij doet iets met je dat niet goed in woorden is uit te drukken. Meermalen logeerde hij bij ons thuis in de Rozenhoflaan. Dan zorgden wij zo’n beetje voor hem, want hij was nog piepjong. En kijk nu, hoe hij tijdens het laatste festival zijn leermeester gelijkwaardig partij gaf in een meesterlijk samenspel. Dat is toch fantastisch.’

Geheel eigen geluid
Niet alleen Hartman, als zelfbenoemde muziekanalfabeet, is enthousiast. Ook Jeroen den Herder, artistiek leider van de Cello Academie en als docent een van de leermeesters van de jonge Indonesiër, dicht hem een groot talent toe. "Wie in deze tijd als cellist succesvol wil zijn, moet een geheel eigen stijl en geluid ontwikkelen, met eigen composities en een unieke performance, Alfian Adytia is daar nu al in geslaagd, zo jong als hij is."
Bij de Cello Academie Zutphen, leerde Adytia zichzelf kennen in relatie tot zijn instrument. Hij ontdekte hoe hij zich open kon stellen voor wat de muziek hem te zeggen heeft. Te voelen waar een muziekstuk om vraagt. Hij leerde zo zijn instrument te 'ademen', zodat zijn cello een deel werd van hemzelf. "Bij de Academy kreeg ik de ruimte om mijzelf en mijn spel werkelijk te ontwikkelen. De lat lag hoog. Om te slagen leerde ik hoe ik mijn emoties in mijn spel kan leggen, en mijn bezieling vol durf en passie kan delen met mijn publiek."
Wie een optreden van Adytia meemaakt, ziet en hoort meteen dat hij daarin is geslaagd. Wanneer hij het podium betreedt, komt er werkelijk iemand binnen. Alleen al zijn verschijning is uniek, blootsvoets en in het tenue van de bohème, staat hij daar voor je. Zijn blik is open en innemend. In alles straalt hij zelfverzekerdheid uit, en een groot vertrouwen in zichzelf.

Bescheiden mens
Eenmaal in gesprek, blijkt echter al snel dat achter deze ras-performer een bescheiden mens schuilt. "Ik hou van mijn publiek", vertelt hij ingetogen. "En ik geloof werkelijk in mijn muziek. Dat is wat ik hier in Zutphen op de Cello Academie heb geleerd." Zijn fans van het eerste uur onderschrijven dat. Unaniem zijn ze het erover eens dat Adytia zich stap voor stap heeft ontwikkeld.
Dat hij als een monnik leeft voor zijn muziek wordt duidelijk wanneer leermeester Jeroen den Herder hem als voorbeeld neemt voor de wijze waarop hij de Cello Academie modelleert. "Muziek is een manier van leven. Een pad dat dagelijks om vele uren oefening, studie en verdieping vraagt. Om bezield te kunnen spelen leer ik mijn studenten met focus te studeren, zonder afleiding. Daarvoor gebruiken we bij de Academie eigentijdse inzichten, zowel vanuit het Westerse- als het Oosterse gedachtengoed. Studenten leren hier open te staan en te voelen wat de muziek van hen vraagt. Daarbij gebruiken we andere disciplines, zoals voordrachtskunst. Maar ook samenleven als in een kloostergemeenschap, het samen spelen en het optreden voor publiek horen tot de vaste elementen in de opleiding. Adytia onderscheidde zich al vroeg op al deze onderdelen."

Tweede thuisstad
Tijdens het Pop-Up Cello Weekend, van 21 tm 23 augustus, is Alfian Emir Adytia opnieuw in zijn tweede thuisstad Zutphen. Hij treedt dan op tijdens het openingsconcert in Dat Bolwerck (19.00 en 20.30 uur), samen met andere cellisten uit IJsland, Griekenland, Nederland en Spanje. Met een nieuw repertoire dat nog niet eerder in de stad te horen was.
Kaarten voor dat optreden en voor de andere concerten tijdens het Pop-Up Cello Weekend zijn nog te krijgen via onderstaande website. De organisatie adviseert om er snel bij te zijn. Vanwege de corona-maatregelen is het aantal beschikbare plaatsen beperkt.


www.datbolwerck.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant