Zuinig rijden wordt steeds belangrijker: wat kun je hier aan doen?

Algemeen

Zuinig rijden is een populair thema. Niet alleen omdat het veel vriendelijker is voor het milieu, maar het scheelt ook in je portemonnee. Het brandstofverbruik van een auto is van meerdere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van het type auto net als van de rijstijl. Het verminderen van het verbruik van brandstof leidt tot minder uitstoot van CO2 en minder stikstof. Ook verminder je met zuinig rijden fijnstof en roet. Er zijn verschillende manieren om zuiniger te rijden en daar maak je hier kennis mee.

Wat is je brandstofverbruik?
Om zuiniger te rijden, is het als eerste van belang te weten wat het huidige brandstofverbruik van je auto is. Daar biedt de RDW kentekencheck inzicht in. Voer je kenteken in en je krijgt toegang tot een schat aan informatie. Zo heb je onder meer de mogelijkheid om te zien wat het opgegeven verbruik en werkelijke verbruik is. Er is nog een omslachtige methode, waarbij je rekening houdt met het aantal getankte liters en het aantal verreden kilometers. Een kentekencheck bespaart je de moeite om de berekening uit te voeren.

Tips voor zuinig rijden
Een van de gemakkelijke manieren om zuiniger te rijden, is door zo snel mogelijk naar een hogere versnelling over te schakelen. Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk een gelijke snelheid aan te houden. Het is verder aan te raden om bijvoorbeeld 100 km per uur te rijden in plaats van 130 km per uur. Wist je dat je hierdoor alleen al 14% minder brandstof verbruikt? Daarmee bespaar je geld en lever je een bijdrage aan een beter milieu. Het is ook nog belangrijk om de banden goed opgepompt te houden. Daarom is het ideaal als je iedere twee maanden de banden oppompt. Je verbruikt met goed opgepompte banden namelijk minder brandstof.

Anticiperen op het verkeer
Alle kleine beetjes helpen om zuinig te rijden. Bijvoorbeeld door vroegtijdig te anticiperen in het verkeer. Zie je het al aankomen dat je voor een stoplicht komt stil te staan? Laat dan alvast het gas los en trap daarbij de koppeling niet in. Je laat dan namelijk de auto in de versnelling uitrollen. Is er sprake van een korte stop, zoals voor een brug of spoorwegovergang? In dat geval is het aan te raden om de motor uit te zetten. Heb je een auto die totaal niet zuinig rijdt? Misschien dat het dan tijd is om over te stappen naar een auto die wel zuinig rijdt en milieuvriendelijk is.

Dit artikel wordt u aangeboden door Rdwdata.nl Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant