De gemeente Zutphen publiceert de openbare bekendmakingen voorlopig nog in de krant. Foto: Achterhoek Nieuws
De gemeente Zutphen publiceert de openbare bekendmakingen voorlopig nog in de krant. Foto: Achterhoek Nieuws

Gemeente Zutphen publiceert openbare bekendmakingen voorlopig nog in de papieren krant

ZUTPHEN - Voorlopig worden de openbare bekendmakingen toch nog op de gemeentepagina in de papieren versie van Contact Zutphen-Warnsveld getoond. De gemeente Zutphen ontving veel reacties op het besluit om deze informatie per 1 september alleen nog maar online te publiceren. Critici waren bang dat een deel van de inwoners zo verstoken zou blijven van deze berichten over bijvoorbeeld vergunningsaanvragen en plannen die ter inzage liggen. "Wij luisteren naar onze inwoners. Als Zutphen nog niet klaar is voor deze digitale stap, moeten we ons besluit uitstellen", zo laat de gemeente op Facebook weten. "Voorlopig plaatsen we de bekendmakingen gewoon nog in de krant én online op overheid.nl"

De gemeente legt in dit bericht ook uit hoe ze aanvankelijk tot dit besluit was gekomen. "Op dit moment wordt maar een deel van de inwoners bereikt via de huis-aan-huisbladen. Veel meer mensen beschikken over een e-mailadres. Alle besluiten die wij publiceren, staan die op de landelijke website Overheid.nl. Vandaar ons plan. Op overheid.nl kunt u alle berichten over uw buurt bekijken. U kunt zelf kiezen of u de besluiten rondom uw huis wilt zien of van een groter gebied. Of van de gehele gemeente. De website heeft een handige e-mailservice. Daarmee ontvangt u de berichten die voor u belangrijk zijn automatisch in uw eigen inbox. U kunt zich vanaf maandag op www.overheid.nl weer aanmelden voor deze landelijke e-mailservice."

Contact Zutphen-Warnsveld wordt in de gehele gemeente Zutphen gratis huis aan huis verspreid, alleen in brievenbussen met een Nee/Nee-sticker wordt de krant niet bezorgd. Daarnaast is de krant ook af te halen op dertien afhaalpunten in de gemeente. De totale oplage van Contact Zutphen-Warnsveld is 22.683 exemplaren.

Inwoners van Zutphen vroegen zich ook af hoe het zit met de informatieplicht die een gemeente heeft. Daarover laat de gemeente Zutphen het volgende weten: "De gemeente heeft de plicht inwoners te informeren over besluiten die de gemeente neemt. En wij willen u hier ook graag over informeren. Tot een aantal jaren geleden was het verplicht de bekendmakingen in de krant te publiceren. Dat is nu niet meer zo. Veel gemeenten informeren hun inwoners al jaren digitaal."

Ruimte voor de raad
Met het het schrappen van de openbare bekendmakingen van de gemeentepagina in de krant, wilde gemeente ruimte creëren voor andere berichten. "Ons idee is dat we de ruimte die op termijn vrijkomt op de gemeentepagina gebruiken om u beter te informeren over waar de gemeenteraad zich mee bezig houdt. Waar de raad over gaat vergaderen bijvoorbeeld en over welke onderwerpen u mee kunt praten of vragen over kunt stellen. Dit zijn namelijk besluiten die vaak de hele gemeente aan gaan. Of een grote groep inwoners."

Poll
Op Contact.nl staat een poll waar men kan aangeven wat men van het besluit van de gemeente vindt om te stoppen met de openbare bekendmakingen in de papieren krant. Daar kan nog steeds op gestemd worden. De gemeente laat weten deze poll met interesse te volgen en roept op om deze ook in te vullen.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden