Afbeelding

'Gemeente, stop niet met ‘officiële bekendmakingen’ via de krant'

Algemeen

De gemeente Zutphen heeft gemeld dat zij net na de zomer stopt met krantenberichten over aangevraagde vergunningen en andere ‘officiële bekendmakingen’. De reden: het staat ook op de website van de gemeente en je kunt je ook nog eens abonneren op een e-mailservice/app. Geen bezuiniging, moet blijken uit de verdere mededeling dat de vrijgekomen ruimte in de krant gebruik gaat worden om de burger te informeren over wat er in de raad besproken wordt.

Fijn dat de gemeente voor ons bedenkt dat wij meer geïnteresseerd zijn in de gemeenteraadpraat, dan wat ons direct aangaat: Wat gaat er gebeuren in mijn buurt? Welke bouwactiviteiten, evenementen en bestemmingswijzigingen staan er te gebeuren? Echt ingrijpende zaken, waarin de gemeente haar actieve informatierol serieus moet nemen. En sociale uitsluiting te voorkomen.

Het gaat hier om ‘brenginformatie’: Informatie die je op initiatief van de gemeente bereikt. Net zoals je je buurman informeert over geplande verbouwinkjes (en hem niet verwijst naar jouw website) zo moet de gemeente ons ook netjes informeren. En daarmee kan de gemeente ook zeggen: ’Je had het kunnen weten’. Zelfs voor de rechter.

Hoeveel mensen gaat de gemeente sociaal uitsluiten met deze nieuwe aanpak? In ieder geval degenen die geen computer hebben/ geen internet gebruiken:

-Tijdens COVID bleek opeens dat leerlingen de online-lessen niet kunnen volgen omdat ze thuis geen computer hebben. Bij armoedestichtingen kennen ze zit verschijnsel al jaren. Ook dat deze groep het niet wil weten voor de buitenwacht.

-In Zutphen is 20% van de bevolking 65-plus. In de groep van 65 plus bezoekt slechts 52% websites van de overheid. En daar zul je de e-mail service eerst moeten instellen en dat is nog wel even iets anders dan een website bezoeken.

Het valt niet te becijferen hoeveel mensen je aantoonbaar niet meer gaat bereiken. Maar dát je een flink deel van bewoners niet gaat bereiken staat als een paal boven water. Dat is de formele kant van de zaak. Om mij heen hoor ik de duidelijk overheersende voorkeur om de bekendmakingen gewoon via de krant te kunnen lezen. Liever dan ‘gemeenteraadpraat’ over genomen beslissingen waar geen bezwaar op is binnengekomen…

De gemeente staat voor ‘sterk bestuur door samenwerken’. Met samenwerken heeft dit niet zoveel te maken en sterk is het ook niet. Is de burger toch van de overheid?


Thijs van Wensveen,
Warnsveld

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant