Tuinconcert bij Dat Bolwerck. Foto: PR
Tuinconcert bij Dat Bolwerck. Foto: PR

Vliegende start Cello Academie Zutphen met Pop-Up Cello Weekend

ZUTPHEN - Vanwege de recente corona-maatregelen, krijgt de opening van het Academie jaar 2020-2021 van de Cello Academie Zutphen een bijzonder karakter. Er is namelijk gekozen voor een Pop-Up Cello Weekend. Deze vindt vrijdag 21 tot en met zondag 23 augustus plaats.

Dat weekend reizen de eerste studenten vanuit Spanje, IJsland en Griekenland weer af naar Zutphen en verzamelen zij zich in Dat Bolwerck voor een intensief weekend in kloosterachtige setting. Vanwege het feestelijke karakter, wordt een deel van het programma opengesteld voor het publiek. Zaterdagochtend wordt een openbare masterclass gegeven door Jeroen den Herder, artistiek leider van de Cello Academie Zutphen. De toehoorders maken daarbij kennis met het bijzondere karakter van deze hoogwaardige opleiding. Bij de Cello Academie staat het onderwijs voor het verbinden van de creatieve geest met vakmanschap. Daarmee raken studenten hun publiek vanuit hun diepste emoties.

Optredens vormen een vast onderdeel van het Academieprogramma. Dit keer wordt daartoe een spontaan pop-up concert gehouden op de zaterdagmiddag om 14.00 uur. Het precieze programma voor het concert krijgt vorm tijdens de gezamenlijke sessies van studenten en leermeesters.

Een van de alumni van de Academie, Alfian Emir Adytia, komt ook naar Zutphen. Hij zal zijn ervaringen delen met de nieuwe studenten en ook samen met hen spelen. Zelf vormt hij een prachtig voorbeeld van bezieling. Vrijdagavond 21 augustus treedt hij, samen met andere studenten, op in een kleurrijke, circusachtige setting, van Barok tot Jazz, waarbij de stem van de cello als vertolker centraal staat.

Hoogtepunten
Zaterdagavond vindt een van de hoogtepunten van het pop-up weekend plaats. Dan komt het befaamde Ruysdael Kwartet naar Dat Bolwerck. Onlangs ontvingen zij 5 sterren (Volkskrant) voor hun nieuwste cd, waarop Jeroen den Herder, vele jaren vaste cellist van het kwartet, zijn afscheid speelde. Op 22 augustus spelen ze Beethovens opus 132 in hun nieuwe bezetting met cellist Michaël Müller.

Zondagochtend om 10.00 uur is dan het woord aan de meester zelf, Bach. Voor deze bijzondere gelegenheid, voert Jeroen de Herder zijn vijfsnarige cello ten tonele, een zeldzaamheid. Volgens de overlevering zou Bach een van zijn zes cellosuites eigenlijk voor dit toen nog gangbare instrument hebben geschreven. Den Herder is ervan overtuigd dat de muziek van Bach op dit instrument beter tot zijn recht komt dan op de moderne viersnarige cello. Alfian Emir Adytia speelt aansluitend de beroemde 'Air' van Bach, in een eigen bewerking voor cello solo. De beide stukken worden, geheel in de traditie van de Academie, aangevuld met gedichten. Zij zijn geschreven door Hanneke Verbeek, die haar werk zelf voordraagt.

Het Pop-Up Cello Weekend wordt zondagmiddag om 14.00 uur afgesloten met een recital voor cello en piano met Jeroen den Herder en Hua-Hsuan Lee. Zij vertolken werken van Camille Saint-Saens., waaronder de sonate in c mineur van Camille Saint-Saens. Met het beroemde lied van de Zwaan uit het Carnaval des animeaux wordt dit Pop-Up Cello Weekend uitgezwaaid.

Het belooft een gedenkwaardige start van het Academie jaar te worden. Advies van de organisatoren is om snel kaarten te reserveren via www.datbolwerck.nl. Vanwege de voortdurende corona-maatregelen is het aantal beschikbare plaatsen namelijk beperkt.

Het volledige programma van het Pop-Up Cello Weekend, is volgende week te vinden in deze krant.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden