Haagplanten; een natuurlijke scheiding met voor- en nadelen

Haagplanten; een natuurlijke scheiding met voor- en nadelen

Privacy in de eigen achtertuin. Het is niet alleen wenselijk, af en toe is het ook gewoon nodig om lekker te kunnen ontspannen in de achtertuin. Zonder de nieuwsgierige ogen van de buurman of iedereen die achter het huis langs kan lopen. Wanneer je in een bijzonder druk bebouwd woont, is het niet altijd aantrekkelijk om een schutting te bouwen of een muurtje te laten plaatsen. Iets meer groen en natuurlijks is wenselijk om er iets meer tuin van te maken.

Haagplanten komen dan hoog op de wensenlijst te staan. Maar wat zijn de voordelen en nadelen eigenlijk wanneer je kiest voor haagplanten en waar moet je op letten?

Verschillende soorten haagplanten

Er zijn verschillende soorten haagplaten en het is goed om dit direct in de gaten te houden. Bepaalde haagplanten kunnen gerust twee meter hoog worden, om vervolgens gesnoeid te worden. Andere haagplanten blijven juist het beste wanneer zij laag bij de grond blijven. Daarmee kom je ook direct terecht op het onderwerp van het onderhoud. Niet iedereen heeft zin om elk jaar de haag meerdere malen te snoeien. Onderhoudsarme haagplanten zijn dan de beste optie.

Daarnaast is de vraag of de haag heel het jaar groen moet zijn, of dat de haagplanten in de winter het blad mogen verliezen. Hierbij gaat het volledig om je eigen voorkeur. Zijn de haagplanten vooral voor de zomermaanden omdat je wilt zonnen in de tuin, dan zijn wintergroene haagplanten geen vereiste. Let er wel op dat het blad opgeruimd moet worden wanneer je deze planten kiest; dat betekent extra onderhoud.

Een ander punt bij haagplanten is hoeveel haast je hebt. Dat klinkt misschien vreemd, maar bepaalde soorten groeien bijzonder snel en vormen een dichte haag, waar andere haagplanten jaren nodig kunnen hebben om de privacy te bieden die jij wilt. Goed om in de gaten te houden dus.

Haagplanten kopen is keuzes maken

Bij het kiezen voor haagplanten komen veel meer keuzes kijken. Bepaal daarom vooraf vooral wat je zelf wilt en welke haagplanten hier het beste bij passen. Op die manier hoef je niet alle haagplanten uit te graven en te vervangen over een jaar.

Dit artikel wordt u aangeboden door Plant&Grow.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden