Kermisexploitant Ida Oostenenk met haar man voor hun schiettent. Foto: PR
Kermisexploitant Ida Oostenenk met haar man voor hun schiettent. Foto: PR

Zutphen gaat ervoor: kermis gaat door

Van 2 tot 6 september coronaproof kermis op parkeerplaats achter politiebureau

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - “Het maakt het jaar niet goed, maar alles helpt. Het is voor ons bittere noodzaak dat de kermis doorgaat”, aldus kermisexploitant Ida Oostenenk over het feit dat de Zutphense kermis er dit jaar toch komt. Wel op een andere locatie. Het is de gemeente Zutphen en de kermisexploitanten gelukt een veilige kermis in te richten die geen risico’s geeft voor de volksgezondheid. Een vraaggesprek met burgemeester Annemieke Vermeulen, kermisexploitant Ida Oostenenk en evenementencoördinator Vincent Nijman.

Hoe komt het dat de kermis toch door kan gaan?
Burgemeester Vermeulen: “Met de veiligheidseisen van het kabinet hebben we plannen en draaiboeken gemaakt, we hebben gekeken naar de ‘second-best’ locatie na de markten en kwamen uit op de Houtwal, achter het politiebureau.
Ida Oostenenk: “Op de markten kon het helaas niet vanwege de corona-eisen. We zijn blij dat het toch door kan gaan. Voor ons is de kermis bittere noodzaak, het maakt het jaar niet goed, maar alles helpt.”

Wordt het aantal attracties aangepast?
Oostenenk: “Er komen twintig attracties, dat is hetzelfde aantal als altijd. Een extraatje is het reuzenrad en op de wisselplek komt dit jaar de Polyp (spin, red.)."

Wordt het terrein afgesloten?
Burgemeester Vermeulen: “Bezoekers kunnen op één plek naar binnen en op één plek naar buiten. Dit heeft als voordeel dat de aantallen kunnen worden geteld. De ingang komt aan de kant van het politiebureau.”

Wat wordt er dit jaar anders dan eerdere jaren?
Oostenenk: “Kriskras over het kermisterrein lopen kan niet. Bezoekers moeten een looproute volgen. Gezinnen mogen bij elkaar lopen. Jongeren krijgen bandjes waarmee duidelijk is hoe oud je bent. En overal staan desinfectiepalen. De huis- en covid-regels zullen overal duidelijk worden gecommuniceerd.”

Wordt er extra gehandhaafd?
Burgemeester Vermeulen: “Er zullen extra handhavers worden ingezet. Ook komen er regelaars voor de fietsenstalling en het verkeer. Dit doen we in samenwerking met verschillende partijen.”

Hoeveel mensen mogen er op het terrein?
Nijman: “Het is lastig om één aantal te noemen, omdat gezinnen en jongeren zich niet aan de anderhalve meter hoeven te houden. Via een formule wordt gekeken naar het vrije oppervlak en de anderhalve meter. Omdat uit de ervaring bij onlangs gehouden kermissen blijkt dat het niet te druk wordt, zijn we daar niet bang voor.”

Klopt het dat exploitanten dit jaar minder pachtgeld betalen?
Burgemeester Vermeulen: “Om de exploitanten tegemoet te komen heeft de gemeente 40 procent korting gegeven op de pachtsom.”
Oostenenk: “De Houtwal is geen A-locatie, er komt geen vuurwerk en onze ‘meets & greets’ waarmee we altijd extra mensen trekken, gaan dit jaar niet door. Dit zijn de redenen voor ons dat we niet de volledige pacht kunnen betalen.”

Duurt de kermis even lang als andere jaren?
Oostenenk: “Ja, van 2 tot 6 september.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden