Columns

Vakantie-twijfels

Vakantie-twijfels

Al maanden heerst er bij ons thuis een vreemdsoortige spanning. Kunnen we straks in de zomer nog wel op vakantie, of zijn we genoodzaakt om voor de veiligheid maar een zomer thuis te blijven. Zelf ben ik optimistisch. “Als ik kijk naar het tijdsverloop in China kunnen we straks in de zomer gewoon weer op reis,” mompelde ik tegen iedereen die het dit voorjaar horen wil. Dat op reis gaan klopt wel zo’n beetje, het woordje ‘gewoon’ is nog altijd actueel.

Mevrouw Bombeld werkt in de verpleging en is zeer zorgvuldig in de omgang met anderen. Ze wil het absoluut niet op haar geweten hebben als er doden gaan vallen omdat zij onzorgvuldig is geweest. Maar vooral op vakantie heb je niet alleen met jezelf te maken. Zelf houden we moeiteloos anderhalve meter afstand, maar wat te doen als anderen dat niet respecteren. Dan ga je weg. En als op een andere plek er weer iemand binnen de zone komt ga je weer weg. En zo hebben zondaars een vrije baan en ben je zelf constant op de vlucht. Wordt dat dan een fijne vakantie?

In het voorjaar hebben we onze zinnen gezet op Frankrijk. Het oosten en zuiden kennen we wel, dus nu willen we naar Normandië. Maar de vakantiestress slaat toe. Respecteren die Frankrijk-gangers ook echt die afstand of maakt het daar allemaal niet zoveel uit. Lekker nonchalant, moet kunnen. Om kort te zijn, we vertrouwen het niet. Frankrijk is afgevallen.

Spanje is ook geen optie. Vooral nu daar in het noorden het aantal besmettingen weer flink groeit. Spanje is helaas geen alternatief.

Ook Italië komt voorbij. Als er één land in Europa is waar ze corona heel serieus nemen is het Italië wel. De langdurige lock-down in het voorjaar heeft de Italianen flink wakker geschud. Het was verschrikkelijk en dit willen ze nooit weer. Italië zie ik wel zitten, ergens lekker langs de kust, maar mevrouw Bombeld is minder enthousiast. Schrappen dus.

En daarmee valt zo’n beetje heel Zuid-Europa af. Nederland zou kunnen, maar met een beetje mooi weer is het abnormaal druk bij de plassen en stranden. En ook in ons land is de afstands-discipline vaak ver te zoeken. En om de hele zomer boodschappen te doen bij Jumbo of Albert Heijn? Nou, nee.

Uiteindelijk komen we terecht bij de Alpen, Oostenrijk of het zuiden van Duitsland. Frisse berglucht en een bevolking met discipline. Dat wordt dit jaar geen Italiaanse pizza, Spaanse paella of Franse baguette, maar Sauerkraut mit Bratwurst. En de Alpenlanden hebben voor ons ook nog een belangrijk voordeel. Ze spreken daar Duits en wij ook. Zo kunnen we het regionale nieuws zonder problemen volgen. En bij calamiteiten zijn we zo weer terug.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden