Dokter Paul van Bork rond 1950 Foto L.P. le Grand, collectie Erfgoedcentrum Zutphen.
Dokter Paul van Bork rond 1950 Foto L.P. le Grand, collectie Erfgoedcentrum Zutphen.

Dokter en oorlogsheld Van Bork krijgt eigen plantsoen

Algemeen

ZUTPHEN - Na rijp beraad is er dan nu een besluit: Dokter Paul van Bork krijgt een plantsoen in Zutphen. Het betreffende park bij het Witte Kruisje aan de Looër Enkweg, wordt vanaf volgend jaar het Dokter Van Borkplantsoen.

Door Alize Hillebrink

Meerdere keren verzochten het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Wamsveld en de Dorpsraad Warnsveld de gemeente Zutphen tot aanwijzing van een straat voor dokter Paul van Bork. Uiteindelijk krijgt hij nu een plantsoen aan de Looër Enkweg (tussen de Laan van de Highlanders en Periardstraat).

Paul van Bork was tijdens de Tweede Wereldoorlog arts-directeur van drie psychiatrische verpleeghuizen in Zutphen en Warnsveld. Met gevaar voor eigen leven redde hij aan het einde van de oorlog honderden patiënten het leven toen de Warnsveldse gezondheidsinstelling Groot Graffel midden in de vuurlinie van de gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers kwam te liggen. Volgens de initiatiefnemers voor de tenaamstelling is de dokter een held die het verdient geëerd te worden.
De aanwijzing ging volgens initiator Henk Mulder niet gemakkelijk. Een eerder verzoek tot het aanwijzen van een straatnaam in Leesten-Oost werd door de gemeente afgewezen omdat de thematiek en de identiteit van de wijk, die alleen uit boerderij- en veldnamen en namen van Canadese strijders bestaat, daar niet mee gediend zou zijn. “Daarna kregen we een straat toegewezen in een nog aan te leggen wijk achter boerderij Schouwbroek aan Kerkhofweg,” vertelt Mulder. “Realisering van die wijk, kan nog wel vijf tot tien jaar duren.” Dat vond de initiatiefgroep te lang duren. Ook een suggestie van de gemeente om een straat op het terrein van GGNet aan te wijzen vonden de initiatiefnemers niet reëel.

“De gemeente vindt én vond het idee om een straat te vernoemen naar dokter Van Bork heel sympathiek,” zegt een woordvoerder van de gemeente. Uiteindelijk is in samenspraak met de familie van dokter Van Bork, het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld en de Dorpsraad Warnsveld, gekozen voor een plantsoen aan de Looër Enkweg. “Het is de plek waar ook het herdenkingsmonument “het Witte Kruisje” staat en een kinderspeelplaats is. Dit ligt centraal in de wijk en langs een doorgaande weg,” aldus Mulder.

Onthulling
Volgens Mulder moeten er nog wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan voordat in het voorjaar van 2021 de onthulling van het naambordje zal plaatsvinden. De wens is dit te laten plaatsvinden rond 4 april, de dag dat het Groot Graffel in 1945 werd getroffen door granaatinslagen van de Canadezen en Van Bork zich ‘gewapend’ met een witte handdoek aan een wandelstok en met gevaar voor eigen leven, naar de Canadezen begaf om ze te laten stoppen met de beschietingen. Van Bork presteerde het om, in het heetst van de strijd, een Canadese officier te waarschuwen dat hij geen Duitsers maar Nederlandse psychiatrische patiënten bombardeerde. De beschietingen stopten en een dag later, op 5 april 1945, werd Groot Graffel bevrijd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant