Afbeelding

Open Kerk in Warnsveld met expositie van schilderijen

Algemeen

WARNSVELD - Na de schitterende foto’s van Farzad Ariannejad in juli, zijn er vanaf dinsdag 4 augustus in de Martinuskerk schilderijen te zien van de in Zutphen geboren Henk Terwel.

Henk Terwel (31 december 1946 – 9 januari 2007) was een expressionistisch impressionist. Vanuit het schildersbedrijf van zijn vader Jan Terwel en zonen in Zutphen, deed hij ambachtsschool, en daarna grafische vormgeving, de Academie voor Beeldende kunsten in Arnhem, en de Sociale Academie de Horst. Hierna werd hij aangenomen op de Hogeschool Utrecht. Hij werkte er tot zijn overlijden.

Rond 1998, toen zijn jongste zoon geboren was, pakte hij het schilderen weer op. ‘Ik schilder alles wat schilderbaar is, maar keer altijd terug naar het landschap, vaak de IJssel. Waarbij ik zoek naar de lagen achter de figuratie, de symboliek van het landschappelijke. Schilderen is voor mij een zoeken naar de samenhang tussen de voorstelling en de abstractie. Soms lukt het om deze symbiose te vinden. Dan is schilderen pure vreugde en diep geluk. Schilderen is een droom, over het plezier van het omkeren. Die wetenschap dat je van alle kanten...en dan toch niet verloren raken. De vrijheid om vanuit elk opzicht het uitzicht...zoals dieren ruiken dat het gaat regenen, terwijl de lucht nog blauw is...’ Deze woorden schreef Henk voor een expositie in de Diefsteeg in Deventer, in 2004.

Later zou er nog een afscheidsexpositie zijn op de Hogeschool Utrecht, waar hij lange tijd docent Beeldende vormgeving was aan de afdeling Creatieve Therapie. Henk was een vrij introvert mens, met een jeugd vol lastige dingen in zijn gezin van herkomst, en daarna ook zelf een ingewikkeld gezin, met vijf kinderen uit drie huwelijken. De emoties die er in hem leefden, deelde hij niet makkelijk verbaal in zijn relaties, maar uitten zich vaak in een winnende eindsprint bij wielrenwedstrijden, in daverende lachbuien met zijn broers en in uitbundige kleuren in zijn schilderkunst.

Als hij schilderde in zijn atelier was het stil, en mocht er niemand binnenkomen. Zijn schilderijen wilde hij nooit verkopen, maar behouden als een soort dagboek van zijn innerlijk en uiterlijk leven, de IJssel, vakanties in Frankrijk, op Tenerife en in Griekenland.

In de Martinuskerk is zijn werk bewonderen. De kerk is in augustus geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00tot 16.00 uur. Ook op de jaarlijkse Monumentendag op 12 september is de kerk open en hangen de schilderijen er nog.

Voor meer informatie: hilliekranendonk@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant