De theaterzaal van de Hanzehof in Zutphen. Foto: PR/Rick de Visser
De theaterzaal van de Hanzehof in Zutphen. Foto: PR/Rick de Visser

Theaters in Lochem en Zutphen slaan handen ineen

Algemeen

LOCHEM/ZUTPHEN - De Schouwburg Lochem en de Hanzehof/Buitensociëteit in Zutphen werken voortaan nauw samen. Directeur Mirjam Radstake gaat ook de programmering voor Zutphen doen. Op termijn ziet zij nog meer mogelijkheden om voordelen te halen uit de samenwerking. "Als regionale theaters moeten we elkaar niet de vliegen afvangen maar zorgen dat we onze culturele sector sterker maken. Ik geloof heel erg in onze Achterhoekse eerlijkheid, betrouwbaarheid en mentaliteit van niet lullen maar poetsen ", zo zegt ze.

Door Henri Bruntink

Lochem werkt al een paar jaar samen met theater De Storm in Winterswijk. "Dat we dingen samen gaan doen met Zutphen ligt nog veel meer voor de hand. We liggen dichtbij elkaar en er zit zelfs een overlap in de verzorgingsgebieden", aldus Radstake, die overigens zelf in Zutphen woont.

Vertrouwen
Samenwerken valt of staat volgens haar met vertrouwen en durven loslaten. Dat laatste kan pas als er wederzijds vertrouwen is. Voor Mirjam Radstake en interim-directeur Johan Boonekamp van de Hanzehof zit dat wel goed. Beiden hebben veel ervaring en ze kennen elkaar en elkaars capaciteiten al langer. Radstake kent de Hanzehof goed en Boonekamp heeft de afgelopen tijd de schouwburg in Lochem leren kennen.

"Het uit handen geven van de programmering is niet niks. De theaters hebben elk hun eigen signatuur en het is de kunst om dat, ook als je nauw samenwerkt, te bewaren", legt Mirjam Radstake uit. "Dat betekent dus niet dat je alle voorstellingen klakkeloos twee keer gaat boeken. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat je een jonge, nog onbekende cabaretier eerst in een van de theaters laat spelen om te kijken hoe het aanslaat. Zo spreidt je risico's."

Gesprekken
Hoewel het een van de katalysatoren was, is de coronacrisis niet de directe aanleiding voor de vergaande samenwerking. Gesprekken daarover waren al langere tijd gaande en er werden ook al dingen gezamenlijk gedaan. Naast de bijzondere omstandigheden van dit moment speelde ook het vertrek van programmeur Jelle van der Meulen van de Hanzehof een belangrijke rol. Dat gat kan door de samenwerking met Lochem naadloos worden opgevuld. Vermeulen stapt over naar De Harmonie in Leeuwarden.

De co-programmering geeft de regio meer slagkracht in de onderhandelingen met impresariaten. Johan Boonekamp vindt de samenwerking een mooie kans om de regio sterker te maken en voor te bereiden op een mooie toekomst met betrekking tot het culturele voorzieningenniveau.

Theaterpetten af
Mirjam Radstake kijkt al verder dan de programmering. "We moeten af en toe onze theaterpetten afzetten en kijken wat we met onze theaters kunnen. En dan bedoel ik als gebouw. In Lochem doen we al veel dingen waardoor de schouwburg ook al veel meer anders wordt gebruikt dan puur voor professioneel theater. Het is ook een voorziening voor plaatselijke culturele activiteiten en ook voor commerciële zaken is er een plek."

Verder stelt ze zich voor dat centrale inkoop kan leiden tot kostenbesparingen. Zo hebben Lochem en Winterswijk al een gezamenlijke overeenkomst met Grolsch. Maar ook breder op het terrein van de horeca, het afsluiten van verzekeringen en bij facilitaire zaken kunnen voordelen worden gehaald door samenwerking zo is het idee.

Kwetsbare organisaties
Verder is denkbaar dat de online kaartverkoop op den duur centraal geregeld kan worden. En de theaters zitten niet heel ruim in hun medewerkers. "Het zijn kwetsbare organisaties en als er iemand ziek wordt heb je al snel een probleem. Door samen te gaan kun je ook dat beter opvangen", aldus Radstake.

In de Achterhoek is, naast een aantal kleinere voorzieningen, ook nog sprake van een grote speler. Dat is Amphion in Doetinchem. Daarmee bestaat weliswaar geen samenwerking zoals met Zutphen en Winterswijk maar er zijn wel degelijk banden.

Veel overleg
Mirjam Radstake: "Ik ben hier 14 jaar geleden min of meer naar toe gebracht door de huidige Amphion-directeur Charles Droste. Als ik behoefte heb aan overleg of feedback is hij altijd beschikbaar. We hebben verder periodiek overleg in de Achterhoek en in verband met corona nu zelfs wekelijks met veel oostelijke theaters tussen grofweg Zwolle en Nijmegen. Verder praat ik regelmatig bij met een aantal collega's, ook uit andere delen van het land."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant