Zutphense beschrijft het verlies van haar gezin

Maria van Rijsewijk schrijft boek Echo van het water 

ZUTPHEN - Maria van Rijsewijk uit Zutphen heeft een boek geschreven genaamd 'Echo van het water'. De ondertitel luidt: alleen verder na het verlies van mijn gezin. Met het boek hoopt zij een bepaalde doelgroep te kunnen helpen: mensen die net als haar iets heel ergs hebben meegemaakt en daarvan lange tijd de mentale gevolgen hebben gedragen en misschien nog steeds met zich dragen. Haar wens is dat mijn boek hen en hun naaste omgeving nieuwe hoop en kracht geeft.

Een kleine veertig jaar geleden, om precies te zijn op zondag 5 oktober 1980, wachtte Maria van Rijsewijk in het Zuidhollandse Zwijndrecht ongeduldig op de thuiskomst van haar man Theo. Samen met hun zoontje Mark van acht was hij voor een leuk dagtripje met de veerpont naar Dordrecht geweest en hij zou vóór het avondeten terug zijn. Maar waar bleven ze toch? Ze ergerde zich een beetje, maar naarmate de tijd verstreek voegde zich bij haar irritatie ook een groeiende ongerustheid. Tegelijk dacht ze echter ook: wat kan er nou toch helemaal gebeuren, ze maken dat tochtje toch zo vaak?
Toen ging de voordeurbel: een politieagent stond voor de deur. Of ze het nieuws op televisie ook had gezien, vroeg hij. Nee, dat had ze niet. Op radio en TV was, zo bleek haar later, op dat moment al het nieuws geweest over een scheepsongeluk: de veerpont van Dordrecht naar Zwijndrecht was overvaren door een grote olietanker en er waren zeven opvarenden verdronken. Haar man en zoontje waren onder de slachtoffers.
Maria, die al tientallen jaren in Zutphen woont, heeft het afgelopen jaar een boek geschreven over dit schokkende gebeuren. Daarin wordt ook verhaald hoe Marks tweelingbroer Michiel heeft geleden onder het verlies van zijn broer en vader. Uiteindelijk heeft Michiel 27 jaar later zelfmoord gepleegd.
Je zou inmiddels kunnen denken: dit boek zal wel een triest verhaal zijn, maar die vlag dekt de lading slechts zeer gedeeltelijk. De kracht ervan is namelijk vooral juist dat het laat zien hoe Maria, zowel na het scheepsongeluk als later na de dood van ook haar tweede zoon, er in slaagt het leven weer op te pakken en zelfs weer gelukkig te worden. Het is waar, ze kent ook nu nog momenten van diep verdriet maar zij heeft haar ervaringen via dit boek kunnen omzetten in iets constructiefs. Zij wil ieder die met een groot verlies te kampen heeft een hart onder de riem steken: hoe erg je ook lijdt, het is mogelijk toch weer uit het dal te klimmen en er zelfs sterker uit te komen.

Over de schrijfster: Maria van Rijsewijk is in 1946 geboren in het Brabantse Someren en is sinds 1992 woonachtig in Zutphen. In deze plaats heeft ze vele jaren een praktijk gehad voor Shiatsu therapie. Tegenwoordig geniet Maria van wandel- en fietsvakanties en van de liefde in haar leven.

Het boek Echo van het water is in Zutphen voorradig in twee boek handels: Van Someren & Ten Bosch en Brink Boek en Bureau. Verder is het overal te bestellen.


ISBN: 978-94-92 7831-4-1

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

De gemeente Zutphen stopt per 1 september met de officiële bekendmakingen in de papieren krant. Wat vindt u hiervan?Reageren!

Nieuwsoverzicht

Meer berichten