Charles Behrens, geboren in Zutphen (1907-1965), Zweden, 1955. Foto: S. Veldema
Charles Behrens, geboren in Zutphen (1907-1965), Zweden, 1955. Foto: S. Veldema

Prentkunst in en om Zutphen

Van 18 juli tot en met 30 augustus in Dat Bolwerck

ZUTPHEN - Cultuurwethouder Mathijs ten Broeke van de gemeente Zutphen opent vrijdagavond in Dat Bolwerck – huis voor hedendaagse kunst, filosofie en eigentijdse muziek - de tentoonstelling ‘Prentkunst in en om Zutphen’. De tentoonstelling is een initiatief van het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis in Fochteloo. De tentoonstelling in Dat Bolwerck in Zutphen is te zien van 18 juli tot en met 30 augustus op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en donderdag tot en met met zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Ondertussen is wel de begeleidende publicatie bij de tentoonstelling onder dezelfde titel verschenen. Eerder berichtten wij daarover in onze krant. De verkoop ervan in de boekwinkels in Zutphen en omgeving loopt voorspoedig. De tentoonstelling en de begeleidende publicatie worden opgedragen aan Chris en Tonneke Schriks uit Warnsveld. Zij schonken in 2014 een prachtige collectie prenten met bijbehorende originele blokken en platen. Prenten waartoe zij tijdens hun leven opdracht hebben gegeven. Daarnaast ook alle bijzondere boeken die zij uitgaven met hun Gaillarde Pers.

De boeken met originele etsen van Jeanne Bieruma Oosting vormen het hoogtepunt in deze collectie, die nu ook in Zutphen worden getoond. Chris Schriks was oprichter, eigenaar en directeur van het bekende Uitgevershuis De Walburg Pers in Zutphen. Samen met zijn zoon Pieter gaf uitgever Chris Schriks met zijn uitgeverij zo’n 2.800 boektitels uit. Het echtpaar Schriks hoopt de opening bij te wonen en zij zullen door Pieter Jonker, namens het bestuur van de Stichting Nobilis worden toegesproken.

Er is ook toegepast grafisch werk te zien in de tentoonstelling van hun vriend Charles Behrens (1907-1965), geboren in Zutphen, maar die sinds 1930 als uitgever en journalist woonde en werkte in Zweden. Prachtig werk wordt getoond van Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) dat zich in de Nobilis-collectie bevindt. Naast vrije grafiek (lino’s en etsen) ook toegepaste kleine prentkunst van haar hand. In 2022 zullen onder andere in Almen en Zutphen tentoonstellingen van haar werk te zien ter ere van het verschijnen van haar biografie.

Er zijn in Zutphen ook etsen te zien van Ank Spronk-Feenstra (1919-2010). Tot op hoge leeftijd werkte zij in haar atelier in Lochem. Ze maakte dertig reizen naar Rusland om daar te werken. Na haar overlijden kwam haar ateliernalatenschap naar het centrum voor prentkunst in Fochteloo.

Hedendaagse kunstenaars
Maar de tentoonstelling in Zutphen richt zich vooral op hedendaagse (prent-) kunstenaars. Er is werk te zien van de bekende etser Wim van der Meij uit Zutphen. Sinds 1986 koos hij ervoor om van zijn kunst te leven. Zijn toegankelijke werk hangt in veel Zutphense huizen.
Verder zijn de bijzondere prenten van Peter Kalkowsky te zien, die landelijke bekendheid geniet door zijn speciale techniek van draaddrukken. Dan is er uit Warnsveld Sandra van de Griendt met modern abstract werk. Zij heeft in haar woonplaats een prachtig atelier waar veel te zien is van haar tekentechniek, waarbij fotografie ook een rol speelt. Bekendheid geniet is ze ook met haar breiwerken van nutteloze materialen.

Uit Zutphen komt de jonge Linde Leijh met haar prachtige verstilde landschappen in olieverf. Zij heeft haar atelier in de Kunstlokalen gelegen op het industrieterrein aan de Mars. Tenslotte is er het grafisch werk van Peter Kooij wiens werk tot september ook in Vorden in het MAS te zien is. Zijn thema’s zijn stadsgezichten, landschappen en mannelijk naakt. Hij maakt zijn prenten in de techniek van de linosnede. In de tentoonstelling is er ook aandacht voor houtsneden en lino’s van Cees Andriessen uit Apeldoorn, die dit jaar zijn 80-ste verjaardag viert en zijn er houtsneden te zien van Camiel Andriessen. Het werk van beide kunstenaars sluit nauw aan bij het tentoonstellingsprogramma van Dat Bolwerck.

Het project ‘Prentkunst in en om Zutphen’ wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Zutphen, de provincie Friesland, de gemeente Ooststellingwerf, het Gé Kok Foons en de Johan Veenstra Stichting. De tentoonstelling zou eerder te zien zijn in het centrum voor prentkunst in Fochteloo, maar door de corona-perikelen is dat uitgesteld tot begin maart 2021.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

De gemeente Zutphen stopt per 1 september met de officiële bekendmakingen in de papieren krant. Wat vindt u hiervan?Reageren!

Nieuwsoverzicht

Meer berichten