Op een verscholen plek in Zutphen werkte Eco in de jaren negentig aan een bijzondere botanische tuin. Rond de tuin bouwde hij Anton-Pieckachtige kasteeltjes. De ‘Eco-kathedraal’ genoemd. Foto: Henk Derksen
Op een verscholen plek in Zutphen werkte Eco in de jaren negentig aan een bijzondere botanische tuin. Rond de tuin bouwde hij Anton-Pieckachtige kasteeltjes. De ‘Eco-kathedraal’ genoemd. Foto: Henk Derksen

EO maakt tv-opnamen van ‘typische’ Achterhoekers

Algemeen

ZUTPHEN/ACHTERHOEK - Het bekende tv-programma ‘Typisch…!’ heeft zijn oog laten vallen op de Achterhoek. De opnamen voor de nieuwe reeks die in november wordt uitgezonden, zijn volop bezig.

Door Alize Hillebrink

In Typisch…! volgen BNNVARA en de EO de levens van gewone mensen in een buurt ergens in Nederland. Wie zijn de mensen die er wonen en hoe ziet hun leven eruit? Afgelopen week werd het leven van ‘typische’ Zutphenees Eco Teunissen gefilmd.

De meeste mensen kennen Eco van de dierenweide in het Vogelpark waar hij dagelijks de dieren verzorgt. De vriendelijke, goedlachse man die altijd in een tuinbroek rondloopt wordt ook wel gezien als levenskunstenaar en filosoof. Nadat in 2012 het dierenkasteel dat hij eigenhandig had gebouwd in de brand werd gestoken, bouwde hij binnen een jaar een nieuw – zij het eenvoudiger- onderkomen voor zijn geliefde dieren. Eco heeft altijd tijd heeft voor een praatje, maar zijn dieren zijn voor hem het belangrijkst. In zijn groene paradijsje lopen geiten, schapen, kalkoenen, kippen, konijnen en een pauw. “Mijn liefde voor de dieren, gaat voor alles,” zegt hij. Tijdens de opnamen wordt hij bijgestaan door Harm Buitink, voorzitter van Stichting Vogelpark & Stadsboomgaard.

Ecokathedraal
Na de opnamen in het Vogelpark brengt de cameraploeg een bezoek aan Eco’s voormalige botanische tuin. Op een verscholen plek, ergens in de gemeente Zutphen, werkte Eco in de jaren negentig aan een bijzondere botanische tuin. Rond de tuin bouwde hij Anton-Pieckachtige kasteeltjes. De ‘Eco-kathedraal’, zoals Harm het noemt, refereert niet alleen naar Eco’s voornaam maar ook aan de Ecokathedraal van architect Louis le Roy in Mildam.

Eco’s ooit zo geliefde tuin stond vol bijzondere planten. “We hadden hier Zwanenbloemen, Waterweegbree, Wolfskers, Sleutelbloem, een hele bijzondere Paardenstaart en Alruin, Bilzenkruid, Tabakssoorten, Eikvarens en zo’n twintig verschillende Nachtschaden,” vertelt Eco. Hij kijkt omhoog naar de Acacia’s die hij er bijna dertig jaar geleden aanplantte; ze zijn inmiddels twintig meter hoog.

Achterhoeks puin
Terwijl de camera draait verhuizen Eco en Harm naar de binnenplaats van een pittoresk kasteeltje dat Eco met de hand heeft gebouwd. “Met puin van oude Achterhoekse huizen,” vertelt hij trots in de camera. Hij wijst Harm op de vleermuisgrot aan de rand van de vijver. “Je mag er wel inkijken hoor, er zullen vast nog wel vleermuizen zitten.”

Zo’n acht jaar werkte Eco samen met zijn botanische vriend Marinus Jepma aan de tuin, tot hij er vanwege redenen die hij niet wil noemen, mee stopte. Sindsdien is het in verval, nou ja, verval. Volgens Harm valt het reuze mee. “Het metselwerk is nog goed,” constateert Eco. Volgens Harm is het geheel 'in een paar zaterdagen' weer om te toveren tot de sprookjesachtige plek die het ooit was.

Liefde
De handen van Harm jeuken om de verlaten plek weer in ere te herstellen. Sinds hij kennis heeft van de bijzondere plek is hij bevangen door de magie ervan. Gebogen over de salamandervijver die vollicht met bomen en takken, peinzen de heren over een plan van aanpak. “Je kunt er wel iets moois van maken,” zegt Eco. Eerst de rotzooi opruimen, dan kan er weer liefde in gestopt worden.”

Harm belooft actie te ondernemen. Daags na het bezoek aan de Ecotuin meldt hij dat er plannen zijn om de plek op te schonen met vrijwilligers, maar daarvoor eerst contact wordt gelegd met de eigenaar van de grond.

De twaalfdelige reeks: ‘Typisch Achterhoek’ bevat meerdere ‘typische Achterhoekers’ en wordt vanaf medio november uitgezonden bij de NPO.

Afgelopen week werd het leven van ‘typische’ Zutphenees Eco Teunissen gefilmd. Foto: Henk Derksen
Eco's zelfgebouwde onderkomen voor zijn geliefde dieren. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant