Rianne Geerligs helpt door kinderen uit andere gezinnen af en toe op te vangen. Foto: Yunio Communciatie
Rianne Geerligs helpt door kinderen uit andere gezinnen af en toe op te vangen. Foto: Yunio Communciatie

InHuis Steungezinnen weer opgestart

ACHTERHOEK - Nu de coronamaatregelen weer versoepeld zijn, krijgen ook de gezinnen die het toch al zwaar hadden, weer wat meer lucht en kunnen hun kinderen weer terecht bij hun Steungezin.

Door de coronamaatregelen was het tijdelijk niet mogelijk voor kinderen om op bezoek te gaan bij de vrijwilliger die ervoor zorgde dat hun overbelaste ouders wat ruimte krijgen om aan zichzelf te werken. Die tijd ligt gelukkig achter ons en nu is het project InHuis Steungezinnen van Yunio weer opgestart. Een Steungezin ontlast een overbelast gezin - met kinderen van 0 tot 14 jaar - door een of meerdere kinderen af en toe mee te laten draaien in hun eigen gezin en voorkomt daarmee dat het gezin dat in zwaar weer zit, af gaat glijden en dat zwaardere hulpverlening nodig is. Gewoon door deze ouders te ontlasten met de zorg voor hun kroost.

Rianne Geerligs is sinds oktober 2019 vrijwilliger bij InHuis als steunouder. Ze neemt één keer per week een ochtend een 3-jarig jongetje uit haar woonplaats onder haar hoede en vertelt over de afgelopen tijd: “We hebben wel contact gehad en een kleurplaatje gebracht, maar dat is niet hetzelfde. Gelukkig zijn de regels versoepeld en mag hij inmiddels weer komen. En het was direct weer heel vertrouwd. Het is ontzettend leuk om samen met hem weer lekker te tekenen, te kleien en te wandelen. We doen geen bijzondere uitstapjes, het zijn juist de kleine dingen die het bijzonder maken.”

Toegenomen druk door coronacrisis
“Door de coronamaatregelen is de druk op veel gezinnen toegenomen”, vertelt Madelon Misasa, coördinator van het project. “Waar kinderen altijd veel op school waren, moesten ze nu verplicht thuis blijven en ontstond er meer druk op ouders. Ze zaten veel op elkaars lip. Dat is voor veel ouders een hele belasting geweest.”

Rianne Geerligs, naast vrijwilliger ook leerkracht op een basisschool, vertelt over haar vrijwilligerswerk bij Yunio: “Het is echt heel fijn om op deze manier van betekenis te kunnen zijn voor een ander. Soms woon je zo dicht bij elkaar, maar heb je niet in de gaten dat een ander gezin wel wat extra lucht kan gebruiken. Door één keer in de week dit jongetje een paar uur op te vangen, heeft zijn moeder even ruimte voor zichzelf en kan ze zich weer even opladen. Want een uitgeruste moeder is een fijnere moeder, daar ben ik van overtuigd”, besluit Rianne. “Fijn dat ik dat voor haar kan doen en fijn dat het haar zo helpt.”

Zelf helpen?
Yunio is nog op zoek naar steungezinnen. Heb je interesse, neem contact op met Madelon Misasa via tel. 06 10 12 37 45 of e-mail inhuissteungezinnen@yunio.nl.


www.yunio.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden