‘Gele busjes’ voorlopig nog op stal
De gele stap-in-stap-uit busjes mogen voorlopig vanwege de Wegenverkeerswet niet de weg op. Foto: Alize Hillebrink
De gele stap-in-stap-uit busjes mogen voorlopig vanwege de Wegenverkeerswet niet de weg op. Foto: Alize Hillebrink

‘Gele busjes’ voorlopig nog op stal

ZUTPHEN – In Zutphen is de start van de stap-in-stap-uit bus op het laatste moment afgeblazen. De twee geelgekleurde elektrische busjes die vanaf 2 juli dagelijks minder mobiele ouderen vanuit De Hoven en Warnsveld naar het stadscentrum en terug zouden vervoeren blijven voorlopig nog in de remise. De Wegenverkeerswet laat officieel niet toe dat een dergelijk voertuig, naar naam van de fabrikant in de volksmond Bringo genoemd, de weg op mag.

Door Eric Klop

Tot dusver bleef daarop handhaving achterwege. Her en der in het land worden de Bringo’s gedoogd. De Zutphense politie liet de initiatiefnemers afgelopen weekend echter weten dat wanneer de busjes aan het verkeer gaan deelnemen er proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Kees Lustenhouwer van de exploiterende stichting Stap In Stap Uit is verbijsterd. “Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel. Na vertraging in de oplevering van de busjes vanwege de coronacrisis leek alles nu in kannen en kruiken. De 35 vrijwillige chauffeurs stonden na een gedegen training te popelen om achter het stuur plaats te nemen en oudere Zutphenaren die slecht ter been zijn vervoer te bieden. Helaas, het mag vooralsnog niet zo zijn.”

De pijn zit ‘m in het feit dat de Bringo’s niet officieel zijn gekeurd, gekwalificeerd en gecertificeerd. “Deze voertuigen missen daardoor in zowel Europees als nationaal verband een wettelijke status”, licht Lustenhouwer toe. “Wanneer ze op de openbare weg verschijnen vindt overtreding van de Wegenverkeerswet plaats. Omdat het in feite een maas in de wet betreft wordt door de overheid in afwachting van nieuwe regelgeving al jaren ontheffing verleend. Aanpassing van de wet laat echter nog enige tijd op zich wachten. Dat wisten wij, maar gingen ervanuit dat daarmee de gedoogconstructie zou worden verlengd. De politie in Zutphen denkt daar anders over. Die wil nu plotseling gaan handhaven. ‘Omdat het in de wet staat’. Op zich is daar weinig tegenin te brengen. Maar waarom opeens nú? Geen idee. Een verzoek om toelichting is nog onbeantwoord gebleven.”

“De politie is onwrikbaar”, vreest Kees Lustenhouwer. “In een land waar van alles en nog wat wordt gedoogd laat die in dit geval de wet zwaarder wegen dan de menselijke maat. Spoedoverleg met de gemeente bracht tot dusver geen oplossing. Niettemin staat die vierkant achter het initiatief van de stap-in-stap-uit bus waarmee het streven om ouderen langer thuis te laten wonen hand in hand gaat met de mogelijkheid om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Onze hoop is dan ook gevestigd op de politiek. Die mag het toch niet laten gebeuren dat een verschrikkelijk goed initiatief om zeep wordt geholpen?”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden