Voorzitter Van Geel en secretaris Strijdveen roepen op Dierenweide 't Spiker te steunen. Foto: Arjen Dieperink
Voorzitter Van Geel en secretaris Strijdveen roepen op Dierenweide 't Spiker te steunen. Foto: Arjen Dieperink

Dierenweide 't Spiker zoekt donateurs

WARNSVELD - Het onderhouden van de dierenweide ‘t Spiker te Warnsveld vraagt in deze tijd de nodige aandacht en extra steun is hierbij hard nodig.

Door Arjen Dieperink

Hans van Geel en Herman Strijdveen hadden drie stoelen in een driehoek neergezet in de stal. Van Geels zat voor de hooibalen en Strijdveen voor de pakken voer. De derde stoel staat in de deuropening. "Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn in deze tijd. Wij vallen met onze leeftijd ook onder de risicogroep", laat één van hun weten.

Zodra dierenweide 't Spiker ter sprake komt, beginnen de ogen van de heren de glinsteren. Beide zijn vanaf het begin van het bestaan van 't Spiker betrokken geweest. Hans van Geels (71) is thans vier jaar voorzitter en secretaris Herman Strijdveen is één van de twee oprichters. "Wij zijn een stichting", laat Hans Geels weten. "Voorheen werd dit weitje beheerd door de voormalige gemeente Warnsveld".
Het beheer van het weitje werd na de samenvoeging van Warnsveld met Zutphen overgenomen door de kinderboerderij De Schouw. De verzorging van de dieren liet te wensen over. "Het kwam in de winter voor dat het drinkwater bevroren was en in de zomer er geen drinken genoeg aanwezig was", reageert een van de twee bestuurders.

Negen jaar geleden besloot de gemeenteraad Zutphen om alle dierenweiden te gaan sluiten. Buurt en vrijwilligers namen het initiatief om de dierenweide te privatiseren. Door samenwerking met de Dorpsraad Warnsveld en de gemeenteambtenaren kwam er goedkeuring en medewerking om tot privatisering van de dierenweide over te gaan.

In de acht jaar dat Stichting Vrienden Dierenweide bestaat is er een hoop ten goede veranderd. Het oude dierenverblijf is afgebroken en vervangen voor een nieuwe. Water en elektriciteit is aangelegd. "Ik woon hier tegenover en kan zien dat er veel bezoek komt. Als er wat met één van de beesten aan de hand is kan ik direct reageren", laat Strijdveen weten. Zo'n tien verzorgers zetten zich iedere dag, bij toerbeurt, in voor de dieren. Nubische- en dwerggeiten kijken nieuwsgierig terwijl de foto's worden gemaakt. Hans Geel kijkt tevreden rond: "Wij zorgen er voor dat er jonge dieren bijkomen om de gezondheid en dierenbestand optimaal te houden." Anderhalve week geleden is er nog een damhert geboren.

Zolang de maatregelen ten behoeve van de bestrijding van het corona-virus van kracht zijn, zijn er geen activiteiten op de dierenweide. De stichting ontvangt minder inkomsten en kan extra steun in deze moeilijke tijd wel gebruiken. Ook zijn vrijwilligers van harte welkom. "Als bestuur hebben wij zeer goede contacten met onze vrijwilligers en zitten met regelmaat bij elkaar. Op zo'n manier krijg je geen afstand en kunnen wij gezamenlijk ons beter inzetten voor 't Spiker", laat Hans van Geels weten terwijl de Lakerveltsche hoenders hun aanwezigheid laten horen. Andere bewoners van 't Spiker zijn onder andere parelhoenders en pauwen. Aanmelden voor vrijwilliger of donateur kan op de site.


dierenweidehetspiker.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten