Filmtheater Luxor. Foto: PR
Filmtheater Luxor. Foto: PR

Wethouder Ten Broeke: 'Toekenning op basis van aantal plaatsen is veel te beperkt'

ZUTPHEN - De provincie Gelderland trekt 7 miljoen uit voor behoud van culturele en erfgoedinstellingen. De subsidieregeling is bedoeld voor musea en regionale podia vanaf 300 plaatsen. “Voor kleinere theaters en podia zien we geen rol voor de provincie.”

Door Alize Hillebrink

Theater Hanzehof en Musea Zutphen komen in aanmerking voor de subsidie van de Provincie, maar filmtheater Luxor, met 80 zitplaatsen, niet. Directeur Hans Heesen is teleurgesteld over het besluit. “De gemeente Zutphen kan dit alleen niet opvangen, zeker niet door de penibele financiële situatie waarin de gemeente verkeert. Hulp van de Provincie zou daarom welkom zijn, nee zelfs noodzakelijk.” Het filmhuis wordt sinds de 1,5 meterverordening in zijn voortbestaan bedreigd.

Aantal stoelen
Heesen verbaast zich erover dat er alleen naar het aantal stoelen wordt gekeken en niet naar rendement en de culturele rol van een culturele instelling in brede zin. “Nu worden alleen de groten gesteund en kleintjes niet.”

Ook wethouder Matthijs Ten Broeke van cultuur is het niet eens met het onderscheid dat de provincie maakt: “De meetlat van het aantal zitplaatsen die gehanteerd wordt, is veel te beperkt. Er is veel meer te zeggen over de waarde van een instelling.”

Rendement
Heesen pleit ervoor om bij de besluitvorming ook het rendement van culturele instellingen mee te nemen. “Kijk naar de cijfers, Luxor heeft vorig jaar ruim 21.000 bezoekers gehad, in een zaal met 80 stoelen. Ter vergelijking: Hanzehof trok in 2019 60.000 bezoekers. Als lokaal theater krijgt Luxor geen geld van Provincie en Rijk, alleen van de gemeente 50.000 euro per jaar.” Hanzehof krijgt meer dan een miljoen subsidie per jaar van de gemeente (red.).

Volgens de wethouder gaat de totstandkoming in samenspraak met de gemeente. “We zitten er bovenop. De gemeente Zutphen heeft vanaf het begin gepleit voor Luxor en andere kleinere organisaties. Dit hebben ze niet overgenomen. Voor instellingen als Luxor zullen we onze hoop moeten richten op andere fondsen.”

Het is nog niet bekend hoeveel Hanzehof en de Musea Zutphen krijgen. “Binnenkort hebben we zicht op hoeveel Hanzehof en het museum krijgen en kunnen we zien wat de schade is”, zegt Ten Broeke. “En we zijn zeker niet uitgesproken met de Provincie. Dit bedrag is ten minste tot september. In de periode daarna is er nog veel mogelijk.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten