Andrea van der Ster (r.) met vrijwilligers in Koffiehuis Sparkle. Foto: Henk Derksen
Andrea van der Ster (r.) met vrijwilligers in Koffiehuis Sparkle. Foto: Henk Derksen

Tijd voor een praatje in nieuw koffiehuis Sparkle

ZUTPHEN - Tijd en aandacht, daar draait het om bij koffiehuis Sparkle, in combinatie met een lekkere kop koffie. Op 27 juni opent het nieuwe koffiehuis haar deuren aan de Spittaalstraat 35.

Door Alize Hillebrink

“Koffiehuis Sparkle wil gezelligheid bieden, een warm welkom, oprechte aandacht en écht goede koffie”, vertelt initiatiefnemer Andrea van der Ster. “In ons koffiehuis is altijd tijd voor een praatje. Er zijn zoveel mensen die eenzaam zijn. Er is weinig tijd voor echte aandacht. Een ontmoetingsplek als deze biedt de gelegenheid om anderen te ontmoeten.”

De verbouwing is nog bezig. Er wordt nog volop gewerkt aan het pand en de inrichting. Serviesgoed en gereedschap liggen gebroederlijk naast elkaar. Achter de bar maakt Van der Ster koffie alsof ze nooit anders gedaan heeft.

Ze is eigenlijk secretaresse, vertelt ze achter twee koppen dampende koffie. Maar toen ze kinderen kreeg stopte ze met werken. Tien jaar geleden begon ze als vrijwilliger in boekhandel De Vonk. “Hier maakte ik voor het eerst kennis met het ondernemerschap. En dat ligt me wel. Ik houd wel van pionieren.”

Waar ze ook van houdt is het contact met klanten. Daarom zette ze in de boekhandel een tafel en twee stoelen, zodat klanten even rustig konden gaan zitten en er tijd was voor een praatje. Van der Ster wilde algauw meer. Toen het naastgelegen pand vrij kwam kreeg ze die kans: een koffiehuis als ontmoetingsplaats waar mensen zich thuis voelen.

Geen winstoogmerk
In korte tijd vormde Van der Ster een team van vrijwilligers en samen richtten ze Stichting Tijd en Aandacht op. “We willen een plek bieden waar mensen tot rust kunnen komen en terecht kunnen voor tijd en aandacht, een luisterend oor.” Het koffiehuis wil laagdrempelig zijn. Een kop koffie kost maar 1,50. “We hebben geen winstoogmerk, onze stichting heeft een Anbi-status aangevraagd. De winst die we maken gaat naar goede doelen in Zutphen, maar ook wereldwijd.”

“Inspireer, heb lief en deel”, zijn de kernwoorden van Sparkle. De vele vrijwilligers die er nu al bij betrokken zijn, zijn in ieder geval al enthousiast: twintig mensen voor de bediening, vijftien taartenbakkers en maar liefst 55 donateurs die gezamenlijk de huur betalen. “We doen het vanuit passie voor anderen”, zegt ze.

Als bindend element worden er ook activiteiten georganiseerd. Workshops, brei- en haakochtenden, lezingen, voorleesuurtje, puzzelen, een spelletjesavond. “De activiteiten zijn nog in ontwikkeling”, zegt Van der Ster. “We kijken ook naar waar behoefte aan is.”

Maar wat betekent Sparkle nou eigenlijk? “Sparkle betekent fonkeling. Het is een soort zusje van winkel De Vonk, die hiernaast zit. We hopen dat mensen het vonkje van hun ontmoeting in Sparkle weer doorgeven aan anderen. ‘Leave a little Sparkle wherever you go’.”

Openingsweek
Sparkle houdt van zaterdag 27 juni t/m zaterdag 4 juli een openingsweek. Klanten krijgen gedurende de openingsweek gratis iets lekkers bij een kop koffie of thee. Koffiehuis Sparkle, Spittaalstraat 35 te Zutphen.


koffiehuissparkle.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten