Een laptop of tablet was in de afgelopen maanden onmisbaar voor het onderwijs aan kinderen. Foto: PR
Een laptop of tablet was in de afgelopen maanden onmisbaar voor het onderwijs aan kinderen. Foto: PR

Stichting Leergeld harder nodig dan ooit

Algemeen

Grote groep mensen in geldnood door corona-crisis

ZUTPHEN - Door de corona-crisis dreigt een grote groep mensen in de financiële problemen te raken. Onder hen zijn veel gezinnen met kinderen. Stichting Leergeld is er ook voor deze gezinnen. Zij wil ervoor zorgen dat hun kinderen gewoon mee kunnen doen met hun leeftijdsgenootjes en niet aan de zijlijn terechtkomen.

In Nederland leeft één op de twaalf kinderen in armoede. Deze kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Via 108 lokale stichtingen (en 1 partner), die samen actief zijn in 74 procent van de Nederlandse gemeenten, biedt Stichting Leergeld kinderen uit minimagezinnen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Zo ondersteunt zij ouders met bijvoorbeeld de aanschaf van schoolspullen, een bijdrage voor een schoolreis, een computer of een fiets of met de contributie voor een sportvereniging.
In 2019 konden dankzij Stichting Leergeld Nederland 126.838 kinderen uit minimagezinnen onbezorgd meedoen. Stichting Leergeld Zutphen heeft zo’n 400 van deze kinderen, uit de gemeente Zutphen, kunnen ondersteunen. Om gezamenlijk nog meer kinderen nog beter te bereiken werkt Stichting Leergeld samen met de gemeente Zutphen, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job binnen het samenwerkingsverband Sam&.

Laptops voor thuisonderwijs
Dat Stichting Leergeld snel kan acteren, bleek wel in de afgelopen twee maanden. De Leergeld stichtingen hebben, samen met hun lokale netwerken, ruim 8.000 laptops/tablets verspreid onder kinderen die voor het noodzakelijke thuisonderwijs niet zo'n apparaat hadden. De lokale stichtingen konden snel schakelen tussen gemeenten, bedrijfsleven en donateurs. In de gemeente Zutphen heeft Stichting Leergeld Zutphen op deze manier tachtig kinderen van een laptop of tablet kunnen voorzien.

Gevolgen crisis
Als gevolg van de corona-crisis dreigt opnieuw een grote groep mensen door een terugval in inkomen in financiële problemen te raken. Daaronder zijn veel gezinnen waarvan de ouders werk(t)en als zelfstandigen, flex- of seizoenswerkers. “Juist in deze tijd is het belangrijk dat kinderen kunnen ontspannen en meedoen met andere kinderen. Die ondersteuning bieden wij. Voor de ouders betekent dit in ieder geval een zorg minder”, aldus Ageeth Koemans, voorzitter van Leergeld Zutphen. “We denken dat veel van deze gezinnen Stichting Leergeld nog niet kennen óf niet beseffen dat ook zij in aanmerking kunnen komen voor ondersteuning. We willen deze gezinnen nu laten weten dat wij er ook voor hen zijn.”
Om nog meer mensen bekend te maken met haar ondersteuningsaanbod start Leergeld Zutphen, in samenwerking met de basisscholen, met een spreekbeurtproject dat na de zomervakantie op de basisscholen zal worden uitgerold. Dit heeft tot doel armoede uit de taboesfeer te halen.

Oproep
Stichting Leergeld Zutphen roept ouders uit gezinnen uit de gemeente Zutphen die financiële ondersteuning nodig hebben, op om contact op te nemen. Dat kan via de Leergeld-website of via de website van Sam&: www.samenvoorallekinderen.nl/ouders. Ook kunt u mailen naar info@leergeldzutphen.nl. De stichting is tot 1 september niet telefonisch bereikbaar.


www.leergeld.nl/zutphen/
www.samenvoorallekinderen.nl/ouders

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant