Binnenkort rijden de Stap-In-Stap-Uit-Bussen door de Zutphense en Warnsveldse straten. Foto: Alize Hillebrink
Binnenkort rijden de Stap-In-Stap-Uit-Bussen door de Zutphense en Warnsveldse straten. Foto: Alize Hillebrink

Stap In Stap Uit Bus gaat per 1 juli rijden

Algemeen

'Busvervoer met een helpende hand'

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Ze zijn geruisloos, knalgeel en anderhalve meter breed. Binnenkort rijden ze door de Zutphense en Warnsveldse straten. Contact mocht meerijden tijdens een proefrit van de Stap-In-Stap-Uit-Bus in Zutphen.

Ze ruiken nog nieuw en staan te fonkelen in de zon. Kees Lustenhouwer, voorzitter van de stichting Stap In Stap Uit, kijkt liefkozend naar ‘zijn’ twee nieuwe bussen. Hij kan het nog niet geloven. “Ik moet er nog steeds aan wennen,” zegt hij. Het is nog allemaal heel onwerkelijk.” Samen met Frans Manders werkte hij meer dan twee jaar aan het project om twee elektrische bussen voor senioren te laten rijden in Zutphen. “We hadden al veel eerder willen starten,” zegt Manders. “Mensen klaagden zelfs dat het zo lang duurde, maar het wachten was op de provincie. Daarna duurde het nog eens drie maanden langer vanwege corona.”

China
Afgelopen week was het eindelijk zover en werden de bussen uit China afgeleverd in Zutphen. De komende weken staan in het teken van proefritten en testrijden. “We laten onze chauffeurs praktijkritten maken,” vertelt Lustenhouwer. “Daarnaast doen we een technische check van de ruitenwissers, de claxon en de richtingaanwijzers.” Per 1 juli gaan de bussen officieel rijden en worden ze opengesteld voor publiek. Ondertussen krijgen de vervoerders al veel positief commentaar. “Iedereen is dolenthousiast.”

Vrijwilligers Frans van den Beukel en Constant Barendsen nemen plaats in de bestuurderscabine. Voordat we het in de gaten hebben rijden we al. “Starten hoeft niet, het gaat allemaal volledig elektrisch,” glundert Lustenhouwer vanaf de achterbank.

De bussen zijn volledig coronaproof ingericht. De cabines zijn afgeschermd met doorzichtige spatschermen. “Zolang de maatregelen gelden kunnen er drie passagiers per keer mee. Dat is iets meer dan een derde van het totale aantal zitplaatsen. Maar ja, het is niet anders,” zegt Lustenhouwer. Ik ben allang blij dat we rijden.”

Helpende hand
Het initiatief voor de Stap-In-Stap-Uit-Bus is ontstaan vanuit frustratie vertelt Lustenhouwer. “In onze gemeente zijn er ouderen die de deur niet meer uitkomen, omdat er simpelweg geen vervoer is. Daarnaast kun je in de binnenstad nergens komen. Onze bussen hebben een ontheffing en we komen dus overal.” Ook zijn de bussen leeftijdsbestendig ingericht. “De instap is laag, er is plek voor een rollator en de chauffeur helpt bij het in- en uitstappen. Wij bieden busvervoer met een helpende hand.”

Ondertussen zoeft het geluidloos door de straten. De eerste stopplaats is op het Schapenpleintje. Deze halte is mede mogelijk gemaakt door de Van Haren, Kruidvat, de Zuivelhoeve, Blokker en Hema. Soepel draait Berendsen de bus en trapt weer op het pedaal. Het winkelend publiek gaat gewillig opzij.

Napolitaans
Wanneer we door de Heukestraat rijden wordt het links en rechts wel erg smal. De 1,5 meter brede bus past maar net door de straat. Wanneer er ook nog een opstopping ontstaat krijgt de tocht wel echt iets Napolitaans. De vrijwilligers wachten geduldig op een oudere man die ons niet heeft zien aankomen. De opvallende gele kleur hebben we met opzet gekozen,” zegt Lustenhouwer. “Dan zien mensen ons aankomen. We hebben ook een claxon, maar die klinkt niet zo geweldig.” Hij denkt nog na over een IJsco-bel.”

Routes
De Stap In Stap Uit Bussen rijden in Zutphen, Warnsveld en De Hoven en hebben 2 routes:

Lijn 1. De Hoven (Kniphuus) - Zutphen (Polbeek)

Lijn 2. Warnsveld (Den Bouw) - Zutphen (Overwelving).

De bussen rijden 7 dagen per week van 10.00 uur tot 17.00 uur. Kosten: 1 euro per rit. Abonnementen 60 euro per jaar. Elke bus heeft ruimte voor 8 personen, maar zolang de coronaregels gelden, is er ruimte voor 3 passagiers.

Meer informatie en routefolders zijn verkrijgbaar bij onder andere Energiewinkel ZutphenEnergie aan de Overwelving en via 06 - 139 454 53.


www.stapinstapuit.eu

 Binnenkort rijden de Stap-In-Stap-Uit-Bussen door de Zutphense en Warnsveldse straten. Foto: Alize Hillebrink
'De opvallende gele kleur hebben we met opzet gekozen'. Foto: Alize Hillebrink
Contact mocht meerijden tijdens een proefrit van de Stap-In-Stap-Uit-Bus in Zutphen. Foto: Alize Hillebrink
'De opvallende gele kleur hebben we met opzet gekozen'. Foto: Alize Hillebrink
Vrijwilligers Frans van den Beukel en Constant Barendsen in de bestuurderscabine. Foto: Alize Hillebrink
'Onze bussen hebben een ontheffing en we komen dus overal'. Foto: Alize Hillebrink
'De opvallende gele kleur hebben we met opzet gekozen'. Foto: Alize Hillebrink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant