Afbeelding

Country-radio uit Zutphen

Algemeen Columns

Op maandagmiddag brengen we na een gezellig weekend de hippe dochter weer naar Amsterdam. Op de terugweg zit mevrouw Bombeld achter het stuur en ik mag mij verdiepen in de nieuwe autoradio. We hebben onlangs een ander voertuig aangeschaft met zo’n combi-apparaat in het dashboard met navigatie, radio, telefoon en achteruitrijcamera ineen. Dat vraagt toch wel om een nadere studie en daar heb ik nu een uur lang de tijd voor.

Het leuke is dat het apparaat via bluetooth ook gekoppeld kan worden met mijn telefoon en daar staat de app Radio Garden op. Hiermee kan ik al schuivend over de wereldbol duizenden radiostations van over alle continenten ontvangen. Van Thailand schuif ik via Frankrijk en Afrika naar de USA. En dan zit er een hobbeltje in de weg en klinkt er bij Muiden plotseling country uit de boxen. Op de display verschijnt Crossroad Country Radio uit Zutphen. Heel bijzonder, daar heb ik als radioliefhebber nog nooit van gehoord. En tot in Warnsveld blijven we via internet luisteren naar heerlijke muziek.

Thuis ga ik op onderzoek uit. Crossroad Country Radio blijkt te zijn gevestigd in een flatwoning aan de Kappeijne van de Copellostraat. Op de website staat een telefoonnummer en ik krijg André van Overhagen aan de lijn. André is een echte radioman, op 14-jarige leeftijd is hij al begonnen bij de ziekenomroep in Nieuwegein en stapte later over naar een lokale etherpiraat. Dit jaar bestaat zijn eigen country-zender precies tien jaar.

Het Zutphense radiostation is wereldwijd te beluisteren via internet, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De verschillende programma’s bestaan uit non-stop muziek en gepresenteerde programma’s. André zit zelf drie uur per week achter de microfoon en via de computer schakelt de zender een paar keer per week rechtstreeks over naar gastpresentatoren in hun eigen studio’s in Helmond en Eindhoven. En daarnaast worden er vanuit verschillende lokale omroepen in Nederland country-programma’s aangeleverd. Maar dan wel zeer exclusief, want André wil niet dat dezelfde programma’s overal te beluisteren zijn.

Het gemak waarmee dat vandaag de dag allemaal gaat weet mij enorm te boeien. De uurtjes waarop ik geluisterd heb klinken best wel professioneel. Maar hoe zit die Zutphense studio er eigenlijk uit? Dat wil André best wel toelichten. “In de woonkamer heb ik mijn eigen audiohoekje met als inventaris een paar cd-spelers, een computer, een mengtafel en een microfoon. En dat is genoeg om een professionele uitzending te maken.”

Ik merk het dat er veel is veranderd, sinds ik begin jaren tachtig mijn eigen piratenzender op het Twentse platteland bij de radiocontroledienst moest inleveren. Maar dat gaat André niet overkomen, zijn wereldzender is volkomen legaal. Ik wens hem dan ook veel succes.

Reageren? contact@bombeld.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld