Ivar Schenk en Rebecca Berry, chiropractoren van praktijk Chiropractie Zutphen. Foto: Pascale Drent
Ivar Schenk en Rebecca Berry, chiropractoren van praktijk Chiropractie Zutphen. Foto: Pascale Drent

Pijn vrij worden én blijven

Chiropractor Ivar Schenk kijkt verder dan alleen de klacht

Door Jolien Wilmar

ZUTPHEN - Tegenover de brandweerkazerne in Zutphen staat een statig gebouw, het Emerhuys. Daar moet ik zijn voor een interview met chiropractor Ivar Schenk. Hij en zijn collega Rebecca Berry vormen het team van chiropractoren van Chiropractie Zutphen.

Ivar komt op me over als een goedlachse man, die vol enthousiasme vertelt hoe hij na een scholing tot fysiotherapie gekozen heeft om in Engeland de opleiding chiropractie te volgen. Sinds vijftien jaar is hij, ook met Rebecca, als chiropractor in Tiel werkzaam en vijf jaar geleden openden ze in Zutphen een praktijk.

Nek en rug
Chiropractie behandelt voornamelijk nek- en rugklachten. Ivar en Rebecca zijn erin geschoold om het hele bewegingsmechanisme van de mens te begrijpen, waardoor ze inzicht hebben in de samenhang van de spieren, de botten en het omliggende weefsel.

Een pijnklacht voortkomend uit de ruggengraat, is meestal de reden waarom mensen doorverwezen worden naar een chiropractor, of op eigen initiatief de praktijk weten te vinden. Je kunt er namelijk ook terecht zonder verwijzing van de huisarts.
Pijnvrij worden is het eerste doel, maar daarvoor moet uitgezocht worden waar de pijn precies zit en waar die vandaan komt. Soms hebben mensen uitstralende pijn in hun benen of armen en ligt de oorzaak in een beknelling van een zenuw in de ruggengraat. Hoe je daaraan komt is wel een belangrijke vraag om tot werkelijke genezing te komen. Zodat de pijn niet alleen tijdelijk wegblijft, maar ook niet meer terugkomt. Oorzaken kunnen zijn een verkeerde lichaamshouding, of een gebrek aan beweging.

Positie
Ivar kan met behulp van verschillende behandeltechnieken de klacht verminderen of verhelpen, zoals handmatige manipulatie van spieren en botten, mobilisatie- en tractietechnieken, triggerpointtherapie, dry-needling en weke delen mobilisatie. Veel moeilijke woorden, die vertellen dat Ivar met zijn handen, de spieren en botten van mensen weer in de juiste positie kan brengen, kan helpen ontspannen en weer vrij kan laten bewegen.

De eerste paar behandelingen volgen vrij snel na elkaar om een patiënt zo snel mogelijk van zijn pijn te verlossen. Daarna kan de patiënt met behulp van de juiste oefeningen thuis een belangrijk deel van de genezing in eigen hand nemen en volgt ter ondersteuning nog een aantal vervolgafspraken. Als de oorzaak van de pijn te maken heeft met een verkeerde leefstijl, verkeerde houding of te weinig lichaamsbeweging, dan worden er ook oplossingen gezocht die de patiënt motiveren om nieuw gedrag aan te leren, zodat de pijn niet terug zal komen.

Sportblessures
Ivar vertelt over zijn liefde voor sport. Hij bekwaamt zich in de triatlon: rennen, fietsen en zwemmen. Vanuit die liefde heeft hij zich gespecialiseerd in sportblessures. Ook daarbij geldt dat de pijn, bijvoorbeeld in de knieën, misschien wel zijn oorsprong vindt in een heel ander lichaamsdeel, de voeten, de heupen of de rug. Kennis van het hele bewegingsgestel van de mens helpt hem de oorzaak te vinden. Hij kan die pijn helpen wegnemen en passende oefeningen geven, waarmee de patiënt in een gezonde balans leert bewegen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden