Belangstellenden kijken toe hoe de boom gekapt wordt. Foto: Henk Derksen
Belangstellenden kijken toe hoe de boom gekapt wordt. Foto: Henk Derksen

Einde voor 130 jaar oude kastanjeboom op IJsselkade

ZUTPHEN - Dinsdagmorgen 26 mei is de majestueuze kastanjeboom in de buurt van de waterspeelplaats op de IJsselkade in Zutphen gekapt. De situatie onder en rondom de boom was volgens de gemeente niet meer veilig. De boom lijdt aan de kastanjebloedingsziekte.

Door Alize Hillebrink

De beeldbepalende kastanje bij de Zutphense waterwerken is tussen 1890 en 1900 geplant. Wethouder Annelies de Jonge: “Het is een prachtige oude boom in het panorama van Zutphen, maar de boom is er heel slecht aan toe. Tot onze grote spijt hebben we moeten besluiten de boom te kappen.”

De boom staat op een plek waar kinderen vaak spelen en mensen zich vermaken en de gemeente is bang dat er takken afbreken waardoor iemand gewond kan raken. De Jonge: “We hebben geleerd van ongelukken die in het verleden zijn gebeurd in Zutphen. Dat willen we nooit meer.”

Gefaseerde kap
De gemeente heeft daarom op dinsdag 19 mei een noodkapvergunning verleend. De kap van de boom wordt gefaseerd aangepakt. “Eerst worden de kroondelen, de zware takken die gevaar opleveren, afgezaagd. De stam blijft misschien staan. Dit levert geen gevaar op,” aldus de gemeente Tot die tijd staat een hekwerk om de boom om te voorkomen dat mensen onder de boom gaan staan of rondom de boom gaan zitten.

Ziek
De kastanjebloedingsziekte heeft de boom in de loop van de jaren aangetast. De boom heeft een aantal ingerotte snoeiwonden en wordt door boomankers bij elkaar gehouden. Een aantal onderzoeken door deskundigen wijst uit dat de boom aan het afsterven is en dat elke ingreep zoals snoei, dit proces zal versnellen. Er was volgens de gemeente geen kans op herstel van de boom, “alleen op uitstel van afsterven.”

Nieuwe boom in 2021
In 2021 wordt een nieuwe boom geplant. Voor de herinrichting van De IJsselkade was in de 2e fase rekening gehouden met behoud van de oude kastanjeboom. Nu de boom helaas niet kan blijven staan, wordt in de laatste fase van de herinrichting een nieuwe boom geplant. De soort is nog niet bekend.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden