V.l.n.r. Joost Zoeteman, Taeke Stol (voorgrond) en Wattie Rosenberg. Foto's: PR
V.l.n.r. Joost Zoeteman, Taeke Stol (voorgrond) en Wattie Rosenberg. Foto's: PR (Administratie)

Wereldlokaal heropent swingend met zigeunerjazz

ZUTPHEN - Het Wereldlokaal in Zutphen gaat weer open. En meteen flink swingend, ook al zijn er beperkingen, zoals 1,5 meter, maximaal dertig bezoekers, ontsmettingsmiddelen en een checkgesprek bij de ingang. Het Gipsy Swing Trio mag op zondag 7 juni als eerste optreden, met zigeunerjazz uit de wereldberoemde Hot Club de France.

Na een lockdown van bijna drie maanden smachten de wereldartiesten ernaar om zich weer in het openbaar te vertonen. Ook de organisatoren Michel de Bakker en Crispijn Oomes staan te popelen om het Wereldlokaal op het Vispoortplein in Zutphen weer nieuw leven in te blazen, uiteraard met inachtneming van voldoende veiligheidsmaatregelen. Volgens de corona-regels is reserveren en vooruit betalen verplicht, zodat er geen gedrang komt bij de kassa én zodat iedereen op tijd weet of er nog plaatsen beschikbaar zijn. Het concert duurt van 12 tot 13 uur. Indien er meer dan dertig reserveringen zijn geven de artiesten een tweede voorstelling, van 14 tot 15 uur.

Vuur
Het Gipsy Swing Trio brengt zigeunerjazz op topniveau met een flinke dosis swing, virtuositeit en zigeunervuur. De sfeervolle zigeunermuziek uit het Parijs van de jaren dertig/veertig is een traditie geworden die van generatie op generatie wordt overgedragen binnen de sinti-gemeenschap. Naast het in ere houden van deze muzikale traditie, laat het trio zich ook inspireren door de nieuwe generaties jazzmusici ná Django Reinhardt.
De jonge violist Wattie Rosenberg is een waardig opvolger van Stéphane Grappelli. Hij zet de traditie voort met zijn virtuoze spel en eigen stijl. Wattie leerde vioolspelen van zijn vader en heeft inmiddels op alle grote festivals en podia gestaan. Zijn spel zorgt naast de bekende vingervlugheid ook voor schitterende melancholie in de muziek. De al even virtuoze gitarist Joost Zoeteman speelt als een tweede Django Reinhardt. Hij geniet bekendheid door zijn eigenzinnige gitaarspel, een cross-over van jazz, gipsy jazz en hedendaagse invloeden uit alle windstreken. Bassist Taeke Stol speelde met nagenoeg iedereen in de jazz- en Nederlandse muziekwereld. Met zijn virtuositeit en uitstraling een bijzondere bassist.

Beetje meer
De entree bedraagt 15 euro, voor scholieren en studenten 10 euro en voor kinderen van 7 t/m 12 jaar, asielzoekers en minima 5 euro. Voor jongere kinderen is de toegang gratis. Daarbij doet het Wereldlokaal een dringend beroep op de vrijgevigheid van de bezoekers om daar zelf nog een schepje bovenop te doen. Een concert voor maximaal dertig bezoekers is immers niet of nauwelijks rendabel voor de artiesten. Hun gage zal hoe dan ook mager zijn, maar zowel artiesten als publiek snakken naar het herleven van de uitgaanscultuur.
Reserveren is verplicht, en kan met een e-mail aan info@wereldmuziek.nl. Het juiste bedrag moet uiterlijk 4 juni overgemaakt zijn naar bankrekening NL68 RABO 0322 5387 69 t.n.v. Stichting Pentaton. Wanneer er meer dan dertig reserveringen zijn, krijgen de volgende inschrijvers automatisch bericht dat hun voorstelling om 14:00 uur begint.


www.wereldmuziek.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden