CDA steunt verzoek om oorlogsheld Van Bork te eren met straatnaam in Leesten

ZUTPHEN - Het CDA Zutphen-Warnsveld ondersteunt het verzoek van het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld om alsnog een straat in de wijk Leesten te vernoemen naar oorlogsheld Paul van Bork. De gemeente Zutphen wil geen straatnaam vernoemen naar de dokter omdat dit niet zou passen in het straatnamenthema van de wijk. Het CDA gaat het college hierover vragen stellen.

Dokter Van Bork heeft met zijn moedige optreden het toenmalige psychiatrische verpleeghuis Groot Graffel in Warnsveld voor een ramp behoed tijdens de bevrijdingsacties van de Canadezen aan het einde van Tweede Wereldoorlog. Het overbevolkte verpleeghuis kwam bij de bevrijding van Warnsveld onder vuur te liggen en Van Bork begaf zich met gevaar voor eigen leven door de linies naar de Canadese commandopost om ze te overtuigen te stoppen met de beschietingen.

Het CDA Zutphen-Warnsveld vindt dat dokter Van Bork postume eer verdient en dat het vernoemen van een straat of plantsoen een goede manier is om dit deel van onze geschiedenis te blijven herinneren.

Het CDA Zutphen-Warnsveld gaat het college vragen hoe het straatnamenthema voor Leesten-Oost tot stand gekomen is en waarom er geen uitzondering mogelijk is voor dokter Van Bork, die met zijn moedige optreden vele levens heeft gered.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden