Werk van Jan van der Kamp. Foto: PR
Werk van Jan van der Kamp. Foto: PR

Stinzenplanten in tuin en galerie

WARNSVELD - Tweede Pinksterdag 1 juni staat de poort van de Overtuin weer open om bezoekers te verwelkomen. Helaas was in een van de mooiste periodes van het jaar de tuin gesloten. Maar ook in juni is er genoeg te genieten in het ‘Monument van het Jaar’.

Zoals de Cornus kousa, de Japanse kornoelje. Het is een van de uitheemse bomen die in de 19de eeuw door von Siebold uit Japan in Europa geïntroduceerd werd en destijds graag in een landschapstuin zoals de Overtuin werd aangeplant. De tulpenboom, Liriodendron tulipifera, die momenteel bloeit werd uit Amerika gehaald. Met zijn geelgroene tot oranjeachtige bloemen is hij een grote nectarbron voor bijen en andere insecten. Een feest voor de bijenvolken van imker Freek Driesen die al jaren zijn bijenkassen in de Overtuin heeft staan.

Nog steeds bloeien de blue bells in het inmiddels hoge gras. Het wordt pas gemaaid wanneer alle stinzenplanten uitgebloeid zijn. Dit alles tegen een achtergrond van de weelderig tierende rododendrons en azalea’s.

Expositie Jan van der Kamp
In de galerie is kunt u verder genieten van alles wat groeit en bloeit met de expositie Mo(nu)ment voor de Botanische tuin van Jan van der Kamp. In februari 2019 is hij in Warnsveld komen wonen en als fervent groenliefhebber was de weg naar de Overtuin snel gevonden. Hij is zijn werkzame leven als bloemist begonnen en daarna is hij tot zijn pensionnering docent bloemschikken geweest. Botanisch tekenen is sinds vijftien jaar zijn tweede passie. In 2005 ging hij in de Leidse Hortus tekenlessen volgen bij Anita Walsmit Sachs. De kennis die hij heeft opgedaan tijdens het bloemschikken en het kijken naar de ontwikkeling van bloemen en planten, gebruikt hij nu bij het botanisch tekenen. Tijdens de expositie laat hij veel stinzenplanten zien, maar ook de bomen en heesters ontbreken niet. De technieken die hij gebruikt zijn potlood en aquarel. Van enkele werken zijn wenskaarten gemaakt, zonder tekst. Want “blommen spreken alle talen”.

De expositie is nog tot en met 30 augustus tijdens de Opentuindagen of op afspraak te bezichtigen. De openingstijden zijn van 12.00 – 17.00 uur. De ingang is aan de Molenstraat 6 te Warnsveld, tussen de kerk en molen. Daar staan ook nu al de planten die in het kader van het Monument van het Jaar verkocht worden ten behoeve van de tuin.

Het terras en de galerie zijn vrij te bezichtigen, alleen voor een bezoek aan de tuin wordt 3 euro entree gevraagd.

www.overtuin.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden