Dokter Paul van Bork rond 1950 Foto L.P. le Grand, collectie Erfgoedcentrum Zutphen.
Dokter Paul van Bork rond 1950 Foto L.P. le Grand, collectie Erfgoedcentrum Zutphen.

'Dokter en oorlogsheld Van Bork verdient straatnaam'

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil geen straatnaam vernoemen naar de dokter en oorlogsheld Paul van Bork. De aanvraag van Het Comité herdenkingen 2e wereldoorlog Warnsveld werd afgewezen. Het comité verwijt de gemeente gebrek aan historisch besef.

Door Alize Hillebrink

Paul van Bork was tijdens de Tweede Wereldoorlog geneesheer-directeur van de psychiatrische verpleeghuizen het Oude en Nieuwe Gasthuis en het Groot Graffel in Warnsveld. Toen het Groot Graffel op 4 april werd getroffen door granaatinslagen begaf hij zich met gevaar voor eigen leven naar de Canadezen om ze te laten stoppen met de beschietingen.

“Met zijn moedige optreden wist hij de dicht bevolkte instelling te behoeden voor een grote ramp. Hij is daarom een held die een eigen straatnaam verdient,” zegt Henk Mulder namens het Comité herdenkingen 2e wereldoorlog Warnsveld. “Van Bork verzette zich meerdere malen tegen het wegvoeren van joodse patiënten door de Duitsers. Zelf werd Van Bork drie keer door de vijand gevangengenomen.”Ook inwoner Ton Rutten diende begin dit jaar een verzoek in tot aanwijzing van een straatnaam voor dokter Van Bork. “Ik verbaas me erover dat er nog geen straat naar hem vernoemd is. De daad van Paul van Bork is uitzonderlijk moedig, gericht op het redden van de 1200 patiënten en verpleegkundig personeel van Groot Graffel.”

Alleen Canadese strijders
Volgens de gemeente bestaat de wijk Leesten-Oost uit twee soorten straatnamen: Boerderij- en veldnamen en namen van Canadese strijders. De Zutphense Straatnamencommissie, die adviseert over straatnamen in Zutphen en Warnsveld, wijst de aanvraag daarom af, omdat dokter Van Bork niet binnen de criteria past. De gemeente kwam wel met een alternatieve suggestie, namelijk om een laan op het terrein van GGN-net (voorheen Groot Graffel). “Dat terrein is eigendom van GGNet, daar gaat de gemeente helemaal niet over,” zegt Mulder.” Ook vindt het Comité dit voorstel onder de maat. “Dokter Van Bork verdient meer.”

Beperkte criteria
Volgens Mulder zijn de criteria die de Straatnamencommissie hanteert veel te beperkt. “Oorspronkelijk waren de straatnamen in de wijk Leesten-Oost alleen bestemd voor Canadezen van één regiment.” In 2017 werd dit aangepast, omdat een Canadese corporaal uit een ander regiment, Patrick Morgan, die sneuvelde ook een straatnaam verdiende. “Van Borks naam is onlosmakelijk verbonden met Leesten-Oost en verdient postume eer.” Verruiming van de criteria zou volgens Mulder een oplossing kunenn zijn, “zodat ook mensen die in relatie staan tot de Canadese bevrijders een straatnaam kunnen krijgen.”

Inzicht
Dat de gemeente weigert dokter Van Bork een straatnaam te geven is volgens het Comité een gebrek aan historisch besef. “Het ontbreekt aan inzicht in hoe het er in die tijd aan toe ging.” Mulder, die als kind de Tweede Wereldoorlog meemaakte denkt dat het daar mee te maken heeft. “Mensen die de oorlog niet hebben meegemaakt, weten onvoldoende hoe het er in die tijd aan toeging.”

Het Comité heeft nog wel een andere optie. “Een plantsoen dat bij de inrichting van een nieuwe wijk in Leesten-Oost wordt aangelegd, tussen Periardstraat, Pottstraat en Bakerstraat. “Maar het liefst zouden we eerst een gesprek met de Straatnamencommissie hebben om onze motivaties toe te lichten.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden