Blije gezichten bij een lunch van Jumana
Blije gezichten bij een lunch van Jumana

Jumana’s lunchactie helpt arme Syriërs aan voedsel

ZUTPHEN - Veel inwoners in Syrië lijden honger. Door corona kunnen ze niet werken en hebben daardoor geen geld om eten te kopen. De Zutphense Jumana trekt zich hun lot aan en stuurt maaltijden naar mensen die dit het meest nodig hebben.

Door Alize Hillebrink

Jumana (21) was zestien toen ze uit Syrië naar Nederland vluchtte. Sinds vier jaar woont ze met veel plezier in Zutphen. Ze heeft het hier goed, ze volgt een zorgopleiding en heeft geld om te eten. Maar juist omdat Jumana het zo goed heeft gaat het lot van de inwoners in haar vaderland haar aan het hart. “Veel mensen hebben door het coronavirus geen inkomen meer en de prijs van voedingsmiddelen is erg duur.” Ze kan zo vijftien families opnoemen die moeite hebben om dagelijks een maaltijd op tafel te zetten.

Tikkie voor een lunch
Nu het Ramadan is trekt ze zich hun lot nog meer aan. “Als je vast moet je goed eten maar door de oorlog en corona lukt dat vaak niet.” Jumana is een lunchactie gestart om Syriërs tijdens de Ramadan te verrassen met een goede maaltijd. Via een tikkie kunnen mensen geld overmaken. 3 euro per persoon per lunch en 10 euro voor een gezin. De eerste lunches zijn inmiddels bezorgd door haar oom in Aleppo. “Naar een moeder met twee kinderen waarvan haar man pas is overleden, een gezin met zes kinderen en een moeder met vier dochters en een gehandicapte zoon. Ze waren zo blij!”

Inmiddels heeft Jumana een betrouwbaar team gevonden die de maaltijden bezorgt. Van de volgende zending werden 41 kippen gekocht en bezorgd bij behoeftige families. Afgelopen week ontving Jumana de eerste foto’s van Syriërs met blije gezichten. “Ik ben zo blij dat ik iets kan doen.”

Jumana’s lunchactie loopt t/m 24 mei. Helpen kan door 3 euro per persoon of 10 euro per familie over te maken via https://tikkie.me/pay/rc6k5qg9fp80p6ppcret o.v.v.: 'Iftar voor bekenden Jumana in Syrië' of een mailtje te sturen naar Jumana1951@outlook.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden