Vanaf 1 juni worden er weer films vertoond in filmtheater Luxor. Foto: Alize Hillebrink
Vanaf 1 juni worden er weer films vertoond in filmtheater Luxor. Foto: Alize Hillebrink

Films kijken in Luxor: het kan weer

ZUTPHEN - Vanaf 1 juni aanstaande gaan de deuren van filmtheater Luxor in Zutphen weer open. Na een sluiting van twee maanden worden er - met maatregelen - weer bioscoopfilms vertoond.

Door Alize Hillebrink

“Coming soon” staat er op de filmposters die in filmhuis Luxor aan wand hangen. Sinds het filmhuis op 12 maart sloot hebben veel films moeten wachten op publiek. Vanaf 1 juni kunnen bezoekers weer naar de film in het filmhuis.

De gedwongen sluiting was een knauw voor de bioscoop die het laatste jaar in de lift zat. “Het afgelopen jaar hadden we regelmatig uitverkochte zalen.”

Directeur Hans Heesen is blij dat het filmhuis binnenkort weer open kan. “Met diverse aanpassingen voldoen we aan de 1,5 meterrichtlijn. We willen dat mensen met een gerust hart naar de film kunnen gaan.”

Om veilig naar de film te kunnen zijn er diverse maatregelen getroffen. “Bij de ingang staan twee medewerkers klaar voor een gestroomlijnde begeleiding. Bioscoopkaartjes dienen vooraf online te worden gekocht. Een zitplaats kiezen kan, maar beperkt.”

Maximaal 23 bezoekers kunnen per filmvoorstelling in de zaal. Dat is bijna driekwart minder dan bij een volledige bezetting van de in totaal 81 stoelen. “Er kunnen nu veel minder bezoekers in de zaal en dat is zeker niet winstgevend,” zegt Heesen. “Maar het is beter dan helemaal geen bezoekers.”

Solo- en duoplaatsen
Voor de zaal is er een stoelenplan gemaakt met solo- en duoplaatsen waarbij bezoekers op veilige afstand van elkaar van de film kunnen genieten. Bij aanvang van de film worden bezoekers getrakteerd op een trailer met anticoronavoorschriften. De bar blijft voor en na de voorstelling dicht. Het toilet kan wel worden gebruikt.

Al met al een uitgeklede filmavond. “Ja, het uitgaansaspect staat nog even in de ijskast,” zegt Heesen, “maar mensen kunnen wel weer genieten van een film ín de bioscoop.” Heesen vindt het spannend. “We gaan kijken hoe het gaat.” Tot december kan het filmhuis het nog wel volhouden, zegt Heesen, “maar daarna weet ik het niet. Ik hoop dat we tegen die tijd weer volledig open kunnen.”

Elke dag een film
Tot er weer nieuwe versoepelingen komen, zullen er minder voorstellingen zijn dan gebruikelijk. “In ieder geval wordt er elke dag één film vertoond.” Luxor start de heropening met de film ‘Woman’.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden