Europese Dag van de Beroerte

ZUTPHEN/APELDOORN - De corona-crisis kan indirect voor nog meer gezondheidsschade zorgen dan het virus zelf al aanricht. Gelre ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen heeft geconstateerd dat het aantal patiënten dat zich met een herseninfarct of TIA meldt of via de ambulance binnenkomt enorm (met vijftig tot zeventig procent) is gedaald. Dat kan levensgevaarlijke gevolgen hebben, zegt de aan deze ziekenhuizen verbonden neuroloog Paul Bienfait.

De Hersenstichting en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie roepen mensen met een hersenaandoening op om ook tijdens de corona-crisis naar de huisarts of neuroloog te blijven gaan. Veel hersenpatiënten blijken dat nu niet te doen, omdat ze bang zijn om besmet te raken met het corona-virus of om de specialist niet extra te belasten.
Maar ze lopen dan een ander, niet minder gevaarlijk risico. "Bij ernstige herseninfarcten kan vaak het bloedstolsel nog worden opgelost of verwijderd. Echter alleen als je er snel genoeg bij bent. Het kan levensgevaarlijke gevolgen hebben, met als uiterste consequentie dat patiënten komen te overlijden", legt neuroloog Bienfait uit. Maar ook als de gevolgen minder ernstig uitpakken, zijn risico’s groot en is het van het allerhoogste belang dat mensen snel in het ziekenhuis terechtkomen. "De eerste weken is de kans op herhaling het grootst”, vervolgt Paul Bienfait. "Zeker als er niet behandeld wordt. Zo krijgen mensen met een herseninfarct altijd bloedverdunners. Er kan iets aan de hand zijn met de bloeddruk of het cholesterol. Of iemand blijkt suikerziekte te hebben, waarvoor medicijnen nodig zijn.”

Dag van de Beroerte
Op dinsdag 12 mei is het de Europese Dag van de Beroerte. Rond deze datum wordt landelijk en internationaal aandacht gevraagd voor het herkennen van een beroerte en wat te doen wanneer iemand plotseling één van de verschijnselen heeft. Ook wordt er aandacht gegeven aan hoe men het risico op het krijgen van een beroerte kan verlagen. Dit jaar worden, in verband met het corona-virus, geen fysieke activiteiten georganiseerd.
Beroerte is de verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding. De medische term is Cerebrovasculair Accident (CVA). Dit betekent letterlijk een ‘ongeluk van de bloedvaten van de hersenen’. Bij zo’n ongeluk gaat er iets mis met de bloedvoorziening naar de hersenen. Hierdoor krijgt een deel van die hersenen te weinig zuurstof. Met het gevolg dat hersencellen in dit gebied kunnen afsterven en hersenfuncties uitvallen. Vaak is er links of rechts van het lichaam een verlamming en soms zijn er spraakproblemen. Verder kunnen de gevolgen voor gedrag, karakter, geheugen en denken zeer ernstig zijn. Ieder jaar krijgen ruim 42.000 mensen in Nederland een CVA. Dat zijn er ongeveer 116 per dag.

Voorkomen
Een CVA kan veel oorzaken hebben: een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte (diabetes), overgewicht, hartritmestoornissen, onvoldoende lichaamsbeweging of roken. Hiervan wil de Hersenstichting mensen bewust maken. Door op een gezonde manier te leven wordt de kans op een beroerte een stuk kleiner.
De Hersenstichting en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie dringen erop aan bij neurologische klachten direct contact op te nemen met huisarts of specialist. Zij bepalen samen met de patiënt wat nodig is. Zo kunnen ernstige gevolgen op de langere termijn voorkómen worden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten