Kunstproject ‘Saintient Beings’

HARFSEN – ‘De heilige moeder met kind is een archetypisch symbool voor de geweide band tussen elke moeder en elk kind. Een band geworteld in universele liefde. Met een diep en natuurlijk verlangen om te verzorgen en te koesteren en een diepe en natuurlijke behoefte om verzorgd en gekoesterd te worden. Mens of niet-mens, dat maakt geen verschil.’

Vandaar dit kunstproject Saintient Beings. Voor de dieren wiens lot de vlees- en zuivelindustrie is. Het idee om deze dieren als iconen te schilderen, kwam op een dag naar me toe. Als antwoord op mijn vraag hoe te duiden dat hun wezen, en dus ook hun band met elkaar, net zo heilig is als die van ons. Hoe bij te dragen aan het verzachten van hun leed en het bevorderen van een natuurlijk en vrij leven. Te beginnen met de bijzondere relatie tussen deze mama’s en hun kinderen. Zij die hun welzijn en relatie en uiteindelijk hun leven offeren voor onze behoeften, naar gelang en hoe het ons behaagd. Sociale en sensitieve dieren, waar we op z’n zachtst gezegd niet heel erg sociaal en sensitief mee omgaan.

Met dit project vraag ik niemand om te stoppen met vlees eten, zuivel te nuttigen of leer te dragen. Ik hoop echter wel dat mensen bereid zijn een moment te nemen om hun hart te openen en zich te verbinden met deze dieren. Te zien dat zij ten diepste hetzelfde leven zijn. Het is namelijk mijn persoonlijke ervaring dat wat door mijn ogen de wereld in kijkt, hetzelfde is als wat door jouw ogen de wereld inkijkt. En ook door de ogen van een koe, een kip, varken, schaap of geit. We delen allemaal hetzelfde bewustzijn. We zijn allemaal ten diepste met elkaar verbonden als het Ene Gewijde Bewustzijn door wie vreugde, welzijn, angst en pijn gevoeld wordt.

Dieren zijn slechts een andere levensvorm door wie Het ervaart. Met andere vermogens maar met dezelfde natuurlijke basisbehoeften zoals welzijn, liefde, vrijheid en vrede. Een open en verbonden mensenhart ervaart die verbinding en kan niet onverschillig zijn naar anderen. Het heeft een enorm vermogen tot wijsheid, compassie en het brengen van verandering ten goede van het geheel.

En dus in het kader van Moederdag, aandacht vanuit het hart voor alle moeders en hun kinderen. Mensen en niet-mensen. Om dat te vieren zonder een moeder en kind te kort te doen, kan ik een cappuccino met ongezoete havermelk van harte aanraden.

Angelique Romeijn
Harfsen
www.angeliqueromeijn.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten